Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект про внесення змін до деяких законів України, яким забороняється використання пальмової олії у продуктах харчування.
Про це повідомляє Agravery.com.
Видання зазначає, що ухвалений законопроект регулює питання щодо безпеки та якості харчових продуктів та імплементує Регламент ЄС №1925/2006 про трансжирні кислоти, крім трансжирних кислот, що містяться в жирі тваринного походження.
Повідомляється, що ухвалений закон передбачає:
- встановлення граничного вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах (не більше 2 г на 100 г загальної кількості всіх жирів, що містяться у харчовому продукті);
- заборона використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
- заборона використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні;
- заборона використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);
- зобов'язує операторів ринку під час постачання харчових продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах;
- встановлення чіткого та зрозумілого маркування харчової продукції, що містить пальмову олію;
- запровадження штрафних санкцій за порушення вищезазначених вимог.
Раніше ми писали про те, що зменшення обсягів виробництва молока, підвищення закупівельних цін, відключення електрики, проблеми з охолоджуючим обладнанням та псування готової продукції в магазинах спричинили зростання цін на більшість молочних виробів, які входять до споживчого кошика українців.