Аграрний ринок: на чому заробляли фермери влітку, та яких цін чекати взимку-навесні

В Українській плодоовочевій асоціації прогнозують, що цибуля навесні буде знову «золотою».
Аграрний ринок: на чому заробляли фермери влітку, та яких цін чекати взимку-навесні
Ratul Ghosh / unsplash.com

Неймовірна спека та відсутність опадів звела нанівець очікування багатьох українських фермерів. Зібрати запланований урожай вдалося хіба що тим, хто взявся вирощувати баштанні культури.

Про це пише SEEDS із посиланням на інтерв'ю виданню президента Української плодоовочевої асоціації Тараса Баштанника.

Читайте також:

Баштанництво

За його словами, фермери, як завжди, заробили на ранніх кавунах, – це традиційна історія. А ще на пізніх, але не дуже суттєво. Крім того, українські фермери за останні роки суттєво наростили площі під баштанними культурами. Стало дуже модним – садити кавуни, від Херсона до Сумської області та Волині, особливо після підриву Каховської ГЕС. При цьому ціна на кавун у розпал сезону була на рівні собівартості – 4 гривні.

Тарас Баштанник спрогнозував, що наступного року більше площ під кавунами, ніж цього року, не повинно бути, а можливо, наступного року їх стане трохи менше.

Виноградарство

За словами Баштанника, цього року через посушливі погодні умови та величезну спеку, якість та кількість винограду дуже низька. При цьому "на коні" були тільки ті, дуже нечисленні господарства, у яких є краплинний полив. Таким фермерам вдалося повчити плановий урожай та добрі оптові ціни: 45-55 гривень за кілограм винограду. Це для столового винограду досить висока ціна.

На його думку, скорочення площі під виноградники – це логічний крок.

«Краще мати, скажімо, 10 га якісного столового винограду хорошого сорту на поливі, ніж 100 га без зрошення. Враховуючи поганий урожай, ціни цього року дуже високі, а об'єм врожаю на порядок менший через спеку. Однак сезон триває», – наголосив президент Асоціації.

Овочі

Баштаннік повідомив, що по овочах можна зробити лише проміжні висновки.

«Ми бачимо, що все дороге, знову ж таки через посуху, і нижчу, ніж планувалося, врожайність. Тому весь «борщовий набір» коштує цього року, м'яко кажучи, багато. Роздрібні ціни на рівні 40-45 гривень. Оптові – від 12 до 20 гривень, залежно від культури. Це дуже багато. Насправді, це дуже добре для тих, хто вирощує, і погано для тих, хто це купує. Щодо цибулі, я думаю, що навесні вона буде знову «золотою», бо її просто загалом мало», – повідомив Тарас Баштанник.

Раніше ми писали про те, що оптові ціни на яблука в Україні через скорочення пропозиції осінніх сортів побили семирічний рекорд.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK