Зміна клімату вже серйозно впливає на аграрний сектор України. Деякі вчені вже зараз називають Полісся «новим олійно-зерновим поясом України», де вже вирощують кукурудзу та соняшник. При цьому в Україні цілком можна збирати три врожаї, а деякі традиційні овочі з борщового набору опинилися під загрозою.
Про це розповіла завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту НАН України Віра Балабух в інтерв'ю «Главком».
Вона зазначила, що в Україні збирання третього врожаю зернових вже не теорія, а практика, і ця тенденція лише посилюватиметься.
«Озимі зараз дуже швидко дозрівають, у деяких регіонах – на місяць раніше, ніж звичайно. Ось після їхнього збирання і можна було б засівати третій урожай. Деякі фермери так і роблять, висаджуючи гречку. Якщо її посадити у червні, після збору першої озимини, то на жовтень вона дозріє, оскільки вересень фактично став ще одним літнім місяцем», - повідомила Віра Балабух.
На її думку, вирощування таких субтропічних культур як мигдаль та фундук на Заході України, як й інших екзотичних фруктів, таких як інжир, хурма чи цитрусові в інших регіонах питання часу.
«Наш клімат стає дедалі теплішим, і до кінця століття температура, наприклад, у Харкові – може бути такою, як зараз у Криму. І в умовній Тернопільщині можна буде вирощувати субтропічні культури. Але все ж таки є одна велика проблема – у нас все ще залишається високою кількість вторгнень холодного повітря навесні. Згадайте минулий рік: у березні квітли дерева, а у квітні вдарили заморозки. Такі коливання температур можуть завдати значної шкоди», - зазначила метеоролог.
Проте, за її словами, селекціонери дуже добре попрацювали та вже є сорти, які виживають навіть у наших українських умовах. Вона навела приклад, що у київському ботанічному саду вже понад 30 років вирощують хурму, і вона чудово почувається.
Водночас, традиційні овочі для українців, такі як картопля знаходяться під загрозою.
«На картоплю підвищення температури повітря впливає дуже сильно. У червні, коли картопля починає нарощувати масу, температура ґрунту має бути не надто високою, тому що картопля просто «спечеться», тобто почне гнити. На українському півдні для вирощування картоплі вже наразі склалися несприятливі умови. Потрібно або змінювати термін посадки, або технології вирощування. І така ситуація з картоплею скрізь, не лише в Україні – тут уже мають працювати агрономи та думати про те, як отримати постійний урожай цієї культури», - розповіла Балабух.
Крім того, за її словами, ми можемо втратити огірки і капусту, які потребують великої кількості вологи, і виростити їх у відкритому грунті стає проблематично.
«Слід застосовувати певні технології, наприклад, згадане вище крапельне зрошення або сітки для затінення. Робити так, як колись наші бабусі (посіяти огірки навесні і нічого більше не робити, хіба що іноді поливати, якщо немає дощу) вже не вийде», - наголосила вчена.
Раніше ми писали про те, що в Ізюмському районі Харківської області вперше зібрали врожай інжиру у відкритому ґрунті.