Українські виробники змушені знижувати ціни на ріпчасту цибулю, незважаючи на сезонне скорочення запасів. Про це повідомили експерти проєкту EastFruit, пишуть Dengi.ua.
Учасники ринку зазначають, що зниження цін зумовлене низкою причин. Насамперед дедалі більше покупців висловлюють незадоволення якістю пропонованої цибулі, що призводить до скорочення обсягів закупівель.
Читайте також: Свинина та овочі дорожчають, яйця дешевшають: як змінилися ціни на продукти
На сьогодні фермери готові продавати ріпчасту цибулю за ціною від 16 до 26 грн за кілограм, тоді як лише тиждень тому мінімальна вартість продукції не опускалася нижче 18 грн/кг. Таким чином за тиждень відпускні ціни знизилися в середньому на 12%.
Виробники були змушені йти на це через посилення вимог оптових компаній до якості цибулі та відмови від закупівель некондиційної продукції.
Аграрії називають зниження цін вимушеним заходом, пов'язаним зі збільшенням пропозиції низькоякісної цибулі на ринку. Це пояснюється тим, що деякі господарства затримували реалізацію своєї продукції до другої половини квітня, розраховуючи на поліпшення цінової ситуації.
У підсумку ріпчаста цибуля на українському ринку зараз коштує приблизно на 12% дешевше порівняно з тим самим періодом минулого року. При цьому учасники ринку налаштовані досить песимістично, оскільки якість продукції, що зберігається на складах, продовжує погіршуватися, а попит залишається низьким.
Раніше ми писали, що на поточному тижні в Україні зафіксовано значне зниження цін на садову суницю, вирощену в місцевих господарствах.
Нагадаємо, з початку поточного тижня вартість яблук на ринку України збільшилася приблизно на 14%. Наразі фрукти реалізуються за ціною 32-40 грн за кілограм.