Науковці Інституту аграрної економіки підрахували вартість традиційного різдвяного столу-2025. За їхніми даними, приготування 12 класичних страв українській родині обійдеться в середньому в 1374 грн, що майже дорівнює минулорічному показнику (1365 грн). Про це пишуть Dengi.ua.
У розрахунок увійшли кутя, узвар, смажена риба, вінегрет, три види вареників, тушкована капуста, пісний борщ, смажена картопля, а також свіжі та солоні овочі.
Найдорожчою стравою цього року буде смажена риба - 346 грн. Кутя обійдеться у 213,37 грн, найдорожчими інгредієнтами стали мак, горіхи та родзинки. Узвар коштуватиме близько 118 грн.
Читайте також: Українці платять більше за сало: чому зростають ціни на популярний продукт
За борщ пісний із квасолею потрібно буде віддати 107,79 грн, а салат "Вінегрет" - 49,77 грн. Також на різдвяний стіл кладуть вареники: з картоплею і капустою - близько 32 грн, з вишнями - 87,83 грн.
Тушкована капуста обійдеться в 70,78 грн, найдорожчими тут є гриби. Щоб приготувати смажену картоплю, потрібно буде витратити 26 грн.
На столі також знадобляться соління: квашена капуста - 96,75 грн за 500 г, бочкові огірки - 53,70 грн за 400 г. А також свіжі овочі: огірки (66,72 грн) і помідори (71,90 грн) за пів кілограма.
Раніше ми писали, що в листопаді 2025 року споживчі ціни в Україні зросли на 0,4% порівняно з жовтнем, у річному вимірі темпи інфляції сповільнилися до 9,3%.
Нагадаємо, поточного року в Україні зафіксовано гарний урожай картоплі, що спричинило істотне зниження оптових цін. Однак після Нового року якість продукції може помітно погіршитися через гостру нестачу сучасних сховищ.