"Найгірший сценарій": З України можуть виїхати ще до 5 мільйонів громадян

Існує ризик, що після скасування воєнного стану до українок із дітьми почнуть переїздити чоловіки.
"Найгірший сценарій": З України можуть виїхати ще до 5 мільйонів громадян
Ілюстративне фото / depositphotos.com

За найгіршого сценарію Україну можуть покинути ще близько 5 млн громадян. 1,2 млн виїхали з країни після 24 лютого. Про це заявила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН Елла Лібанова, передає пресслужба Національного агентства з питань державної служби.

"З 24 лютого до 19 вересня з України виїхали близько 8,4 млн людей. В’їхали за цей час 7,2 млн. Наразі за кордоном перебувають 1,2 млн людей з України. Вагому частину із них, окрім жінок із дітьми, складають малий прикордонний рух, відрядження, відпустки, виїзд іноземців у перші дня війни, перетин кордонів з метою пільгового ввезення автомобілів тощо", - повідомила Лібанова.

Читайте також:

Вона припускає, що Україна може додатково втратити щонайменше 500-600 тисяч людей. Натомість максимальна кількість емігрантів може сягнути 5 млн. Цей сценарій стане реальним у разі затягування війни. 

Також існує ризик, що після скасування воєнного стану до українок із дітьми почнуть переїздити чоловіки. 

"У світі відбувається жорстка конкуренція за трудові ресурси. Європа старішає сильніше за Україну і компенсує це старіння емігрантами. Українці, що виїхали, є добре освіченими, значну їхню частину складають діти шкільного й студентського віку. Відтак, якщо ця хвиля емігрантів пробуде в Європі більше року, є ризик, що більшість не повернеться додому", - підкреслила директорка Інституту.

Читайте також:

Вона наголошує на важливості комунікації з громадянами за кордоном, аби уникнути найбільш негативного сценарію.

"Люди мають відчувати себе українцями і зберігати зв’язки з Україною. Для цього потрібні зусилля як на рівні держави, так і місцевих громад, шкіл, садочків, роботодавців. Важливо, аби роботодавці зберігали зайнятість працівників, які виїхали з України. Інакше після війни втратимо робочу силу", - пояснила Лібанова.

Вона додала, що з початком війни в Україну повернулися близько 180 тисяч чоловіків, які виїхали з країни раніше. Вони верталися свідомо з рішенням захищати свої країну.

Раніше ми писали, що з початку повномасштабної війни в Туреччину виїхали понад 220 тисяч громадян України.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK