"Найнижчий показник із лютого 2022": як змінилися ціни на продукти у квітні

У квітні зафіксували найнижче зростання цін на продукти з початку повномасштабної війни.
"Найнижчий показник із лютого 2022": як змінилися ціни на продукти у квітні
Ілюстративне фото / Getty Images

В Україні у квітні 2023 року зростання цін на споживчому ринку становило 0,2% порівняно з березнем. Це найнижчий показник із початку повномасштабного вторгнення РФ, повідомив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко.

За його словами, ціни на продукти харчування зросли на 0,3%, що є найнижчим показником за період війни. Найнижчим є зростання споживчих цін і в річному вимірі: проти квітня 2022 року вони зросли на 17,9%.

Читайте також:

Академік зазначив, що сповільнення темпів зростання цін на споживчому ринку тривало з листопада 2022 року по березень 2023 року, коли вони зросли на 1,5% проти попереднього місяця. Однак у квітні ці темпи впали майже до мінімуму - до 0,2%.

У квітні найбільше зросли ціни на м'ясо та м'ясопродукти (+3,3%), а також на рибу та продукти з риби (+0,5%). Водночас знизилися ціни на яйця (-8,7%), соняшникову олію (-1,6%), фрукти (-1,4%), молоко (-0,8%) та цукор (-0,3%). На рівні березневих залишилися ціни на хліб і хлібопродукти та олію.

Читайте також:

При цьому ціни на овочі, які в березні поточного року зросли на 17,3% проти лютого й стали основним драйвером зростання вартості продуктів, у квітні піднялися лише на 0,3%.

Раніше ми писали, що у 2023 році в низці областей України збільшене промислове вирощування культур із борщового набору.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK