Ціни на продукти в Україні зросли на 30% за рік: що й наскільки

В Україні протягом року подорожчали продукти.
Ціни на продукти в Україні зросли на 30% за рік: що й наскільки
Ілюстративне фото / Getty Images

В Україні за рік війни подорожчали продукти харчування. Ціни на них зросли на 31,5%. Про це повідомив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко.

Читайте також:

За його словами, у жовтні 2022 року було зафіксовано найбільше, крім березня, зростання - на 4,2%, після чого темпи приросту знизилися до 0,5-0,7% на місяць.

Зазначається, що в березні проти лютого 2023 року вартість продуктів харчування зросла на 2,3%. Найбільше зросли ціни на овочі - на 17,3%. Яйця подорожчали на 1,8%, сир та м'який сир - на 1%. Ціни на інші продукти зросли менше ніж на 1%, а на олію соняшникову та хліб і хлібопродукти навіть зменшилися.

Читайте також:

Експерт розповів, що в березні 2023 року продовжилося сповільнення темпів зростання споживчих цін на продукти харчування. Загалом вони зросли на 26,5% проти відповідного місяця 2022 року, тоді як у лютому 2023 року проти лютого 2022 року - на 31,5 %, а в січні проти січня минулого року - на 32,8 %.

Основними продуктами, які стримували загальне зростання цін у лютому 2023 року, були яйця - зменшення проти січня на 1,9%, олія соняшникова (-0,4%) та інші їстівні тваринні жири (-1,5%). У березні подешевшали соняшникова олія (-0,7%), інші їстівні тваринні жири, хліб та хлібопродукти (-0,1%).

Читайте також:

Академік додав, що гальмування споживчих цін на продукти харчування відбувається вже протягом п'яти місяців після піку в жовтні 2022 року, коли їх зростання проти відповідного місяця 2021 року досягло 36,1%.

За оцінками Лупенка, враховуючи тенденції минулих років, включаючи і воєнний 2022 рік, а також прогнози щодо обсягів виробництва та споживання на 2023 рік, можна очікувати сповільнення зростання і навіть зниження середніх споживчих цін на окремі продукти харчування по мірі надходження продукції нового врожаю.

Раніше ми писали, що на ринок України надійшли перші оптові партії тепличного томату з місцевих комбінатів.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK