Виплата допомоги з безробіття: деяких українців можуть змусити повернути гроші

Як здійснюється перевірка виплати допомоги по безробіттю.
Виплата допомоги з безробіття: деяких українців можуть змусити повернути гроші
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Відповідно до законодавчих вимог Державна служба зайнятості проводить розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення на випадок безробіття. Про це повідомили в Державному центрі зайнятості.

Читайте також:

Зазначається, що підставою для початку розслідування також може бути надходження інформації від державних органів, підприємств, установ, організацій чи громадян про обставини, що впливають на умови виплати матеріального забезпечення та надання соціальних послуг безробітній особі, яка відрізняється від поданих нею відомостей.

Розслідування здійснюється шляхом звіряння відомостей, поданих особою під час реєстрації, та/або даних, зазначених у документах страхувальника, з базами даних центральних органів виконавчої влади та реєстром застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Читайте також:

Служба зайнятості в межах своїх повноважень здійснює верифікацію виплат по безробіттю шляхом порівняння даних про безробітних осіб-отримувачів виплат по безробіттю та інформації суб'єктів надання інформації (дані інших державних органів, які призначають/здійснюють інші соціальні виплати). За результатами такого зіставлення Міністерство фінансів готує рекомендації, після опрацювання яких центри зайнятості ухвалюють рішення щодо припинення або продовження виплати допомоги по безробіттю.

"Якщо в результаті такої перевірки буде встановлено факт подання зареєстрованим безробітним неправдивих даних та документів, на підставі яких прийнято рішення про надання йому статусу зареєстрованого безробітного, призначення виплати допомоги по безробіттю, або факт виконання зареєстрованим безробітним оплачуваної роботи (надання послуг), зайняття іншим видом діяльності, центр зайнятості приймає рішення про припинення реєстрації та повернення незаконно отриманих коштів", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Зареєстровані безробітні зобов'язані протягом трьох робочих днів інформувати кар'єрного радника про обставини, які є підставою для припинення реєстрації.

Сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок невиконання нею своїх обов'язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

Читайте також:

Відповідальність за достовірність поданих документів та даних, на підставі яких ухвалюється рішення щодо реєстрації безробітного та призначення допомоги по безробіттю, надання соціальних послуг, покладається на зареєстрованого безробітного, додали у відомстві.

Раніше ми писали, що з 1 січня 2023 року в Україні максимальний розмір допомоги по безробіттю становить 6700 гривень.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK