Що загрожує українцям, які перешкоджають здійснити повірку лічильника газу

Чи передбачена відповідальність споживача, який перешкоджає співробітникам облгазу здійснити періодичну повірку лічильника.
Що загрожує українцям, які перешкоджають здійснити повірку лічильника газу
Ілюстративне фото / depositphotos.com

В Україні чинне законодавство поклало обов'язки на проведення періодичної повірки побутових лічильників газу лише на облгази. Якщо облгаз належним чином повідомив споживача про терміни здійснення періодичної повірки, перешкоджання його діям є порушенням, за яке передбачена відповідальність споживача. Про це повідомляє "ГазПравда".

Читайте також:

Якщо споживач перешкоджає здійснити періодичну повірку лічильника, то облгаз складає акт про порушення, де представник облгазу має попередити споживача під особистий підпис про наслідки його рішення.

"А саме через 20 днів із дня складання такого акта споживачеві буде здійснено розрахунок збитків за граничними об'ємами споживання природного газу населенням, якщо протягом цього часу споживач не забезпечить доступ представникам облгазу для демонтажу лічильника газу з метою проведення його періодичної повірки", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Зазначається, що відмова споживача в підписі зазначеного акта ніяк не звільняє його від відповідальності.

Акт про порушення щодо відмови побутового споживача в доступі до власного об'єкта вважається дійсним, якщо його підписали представник облгазу та одна незацікавлена особа за умови посвідчення їхніх осіб.

У разі відмови споживача від підписання акта про порушення про це робиться відмітка в обох примірниках акта про порушення, один із яких надсилається споживачу рекомендованим поштовим відправленням протягом п'яти робочих днів із дня складання такого акта.

Читайте також:

"Якщо до дати закінчення строку міжповірочного інтервалу проведення періодичної повірки лічильника газу споживач надасть доступ представникам облгазу до власного приладу обліку для його демонтажу на повірку та за умови відсутності пошкодження лічильника чи пломб на ньому, споживачеві здійснюється перерахунок за фактично спожиті обсяги природного газу з урахуванням останніх показань демонтованого лічильника газу", - додали фахівці.

Раніше ми писали, що Кабінет Міністрів ухвалив постанову №440, яка передбачає зміну умов повірки лічильників у період воєнного стану.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK