Українці в Польщі: що робити, якщо роботодавець не виплатив зарплату

Як українцям у Польщі уникнути ситуацій із невиплатою зарплати.
Українці в Польщі: що робити, якщо роботодавець не виплатив зарплату
Ілюстративне фото / Getty Images

Через війну частина громадян України виїхала до Польщі. А дехто приїхав у країну ще до повномасштабного вторгнення. Українцям, які проживають і працюють у Польщі, варто знати, куди звертатися в разі невиплати заробітної плати роботодавцем.

Читайте також:

Про це повідомили в Посольстві України в Польщі.

У разі порушення трудових прав залежно від форми укладеного з роботодавцем договору можна звертатися до відповідних інстанцій:

  1. Укладений трудовий договір (Umowa o pracę). Такий тип договору регулюється Трудовим кодексом Республіки Польщі. Це найкраща форма договору для працівника, який гарантує соціальний захист, а також дає можливість компенсувати заборгованість з боку недобросовісного працедавця. Уклавши трудовий договір, у разі невиплати заробітної плати (або несвоєчасної виплати) можна подати скаргу на роботодавця до Державної інспекції праці (Panstwowa Inspekcja Pracy - PIP).
  2. Укладені інші види цивільно-правових договорів (umowa o zlecenie, umowa o dzielo). Такі типи трудових відносин регулюються Цивільним кодексом Республіки Польща. Відповідно з питань вирішення суперечок щодо порушення трудових прав, зокрема невиплати заробітної плати, можна звертатися не тільки до Державної інспекції праці (SIP), а також до загальнодержавних судів - Суд праці (Sąd Pracy - районний або окружний). Для успішного вирішення справи краще звернутися до юриста, який проаналізує документи та допоможе виграти справу.
  3. Відсутність будь-якого трудового договору. У такому разі шансів отримати невиплачену заробітну плату практично немає. Однак, можна все ж таки звернутися до Державної інспекції праці, яка може накласти штраф на роботодавця за незаконне працевлаштування.

Читайте також:

"Слід пам'ятати, що робота без будь-яких трудових договорів та відповідно несплата страхових внесків до ZUS призводить також до відсутності медичного забезпечення в Польщі, і в разі виникнення проблем зі здоров'ям кошти за лікування доведеться сплачувати самостійно", - йдеться в повідомленні.

Як українцям уникнути ситуацій із невиплатою зарплати

Як розповіли в посольстві, влаштовуючись на роботу, обов'язково необхідно перевірити компанію-роботодавця, чи вона зареєстрована, наявність штрафів, чи не ліквідована. Перевірити компанію можна в Національному судовому реєстрі (KRS) www.krs-online.com.pl, а також в Національному урядовому реєстрі суб'єктів національної економіки (REGON) http://www.stat.gov.pl/regon//.

Читайте також:

Якщо працевлаштуватися через компанію-посередника (агентство з працевлаштування), то таку компанію можливо перевірити через базу KRAZ https://stor.praca.gov.pl/portal/#/kraz.

"Обов'язково укладайте письмовий договір з роботодавцем. В ідеалі Umowu o pracę, що є гарантією вашого захисту. Завжди читайте умови договору перед його підписанням", - додали у відомстві.

Раніше ми писали, що стаж, набутий на території Польщі, враховується до страхового стажу для визначення права на отримання пенсії в Україні.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK