Цифри жахають: скільки громадян України живуть за межею бідності

Традиційно найвищі показники бідності в селах та в молодих родинах із дітьми.
Цифри жахають: скільки громадян України живуть за межею бідності
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Україна майже повернулася на рівень бідності 2001 року, втративши 20 років через розв'язану Росією війну. 67% українців опинилися за межею бідності. Про це в ефірі "Українського радіо" повідомила завідувачка відділу Інституту демографії та соцдосліджень ім. Птухи Людмила Черенько.

Читайте також:

За її даними, на підконтрольній території України проживають 30-31 млн осіб. Близько 20 млн українців перебувають за межею бідності.

Науковиця розповіла, що після 2014 року, коли почалися серйозні економічні проблеми, пов'язані насамперед із війною, для визначення рівня бідності почали використовувати не офіційно затверджений прожитковий мінімум, а прожитковий мінімум у фактичних цінах ринку, який приблизно вдвічі його перевищує.

Читайте також:

"І саме за цим критерієм з 2014 року ми спостерігаємо динаміку бідності. У 2001 році за критерієм того, хто споживає нижче за прожитковий мінімум у фактичних цінах було 69% населення, а у 2021 році - 39%, тобто був певний прогрес. І хоча були серйозні коливання, але ми підійшли до великої війни з дуже гарними показниками і рівня життя, і бідності. COVID-19 і пов'язані з ним карантинні обмеження нас не вибили, і перед початком війни ми перебували в гарній динаміці", - зазначає експертка.

За словами Черенько, за 2022-2023 роки державна статистика практично не збирає відповідні дані, адже згідно з законами, пов'язаними з воєнним станом, демографи й соціологи не можуть проводити дослідження. Тож усі дані 2022-2023 років змодельовані. За змодельованими даними, у 2022 році бідність становила 60%, а у 2023 - 67%.

Читайте також:

"Це виходячи з даних, закладених у проєкт бюджету на цей рік у пояснювальній записці. Сьогодні кажуть, що ми виходимо на кращі показники, ніж були закладені в проєкт бюджету. Можливо, ця цифра дещо відкоригується. Але все одно ми майже повернулися на рівень 2001 року, ми втратили 20 років через війну", - сказала демографиня.

Вона додала, що традиційно найвищі показники бідності в молодих сім'ях із дітьми. Найкраще живе столиця, потім великі міста, далі малі міста й насамкінець села.

Раніше ми писали, що більшість українців (60%) відчули погіршення власного економічного становища за останні пів року, у 35% воно змінилося. І лише 5% помітили покращення.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK