В Україні подорожчали продукти: на що ціни підскочили найбільше

У жовтні відновилося зростання споживчих цін на продукти харчування.
В Україні подорожчали продукти: на що ціни підскочили найбільше
Ілюстративне фото / Getty Images

В Україні в жовтні 2023 року середні споживчі ціни на продукти харчування зросли проти вересня на 1%. Вони припинили своє зниження, що тривало з липня поточного року. Про це повідомив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко.

Читайте також:

За його словами, найбільше зросли ціни на овочі (+14,0%), яйця (+10,1%) та молоко (+2,1%).

Крім цих продуктів, також подорожчали масло вершкове - на 2,9%, молочні суміші для дитячого харчування - на 2,5%, сметана жирністю до 15% - на 2,2%, м'які сири жирні - на 1,9%, сало - на 1,6%, яловичина - на 1,4%. У межах 1% також збільшилися ціни на хліб, манні та ячні крупи, птицю (тушки та філе), морожену рибу.

Водночас значна частина продуктів харчування подешевшала в жовтні. Так, майже на 14% знизилися ціни на моркву, на 11,9% - на гречану крупу, на 8,7% - на яблука, на 7,2% - на картоплю, на 2,2% - на цукор.

Читайте також:

У межах 1% зменшилися ціни на рис, макаронні вироби, борошно пшеничне, пшоно, пшеничні крупи, ковбаси варені 1 гатунку та свинину. Причому по свинині зниження цін відбулося вперше з лютого 2023 року.

Лупенко зазначив, що вплив надходження продукції врожаю 2023 року на споживчі ціни продовжується.

Читайте також:

"Подальшу динаміку споживчих цін із завершенням сезону збирання та переробки сільськогосподарської продукції можна оцінювати як зростаючу, однак різкого зростання по продуктах харчування поки не прогнозується", - підсумував експерт.

Раніше ми писали, що в Україні взимку деякі групи товарів можуть подорожчати на 5-10%. Ціни залежатимуть від кількох факторів.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK