В Україні в жовтні 2023 року середні споживчі ціни на продукти харчування зросли проти вересня на 1%. Вони припинили своє зниження, що тривало з липня поточного року. Про це повідомив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко.
За його словами, найбільше зросли ціни на овочі (+14,0%), яйця (+10,1%) та молоко (+2,1%).
Крім цих продуктів, також подорожчали масло вершкове - на 2,9%, молочні суміші для дитячого харчування - на 2,5%, сметана жирністю до 15% - на 2,2%, м'які сири жирні - на 1,9%, сало - на 1,6%, яловичина - на 1,4%. У межах 1% також збільшилися ціни на хліб, манні та ячні крупи, птицю (тушки та філе), морожену рибу.
Водночас значна частина продуктів харчування подешевшала в жовтні. Так, майже на 14% знизилися ціни на моркву, на 11,9% - на гречану крупу, на 8,7% - на яблука, на 7,2% - на картоплю, на 2,2% - на цукор.
У межах 1% зменшилися ціни на рис, макаронні вироби, борошно пшеничне, пшоно, пшеничні крупи, ковбаси варені 1 гатунку та свинину. Причому по свинині зниження цін відбулося вперше з лютого 2023 року.
Лупенко зазначив, що вплив надходження продукції врожаю 2023 року на споживчі ціни продовжується.
"Подальшу динаміку споживчих цін із завершенням сезону збирання та переробки сільськогосподарської продукції можна оцінювати як зростаючу, однак різкого зростання по продуктах харчування поки не прогнозується", - підсумував експерт.
Раніше ми писали, що в Україні взимку деякі групи товарів можуть подорожчати на 5-10%. Ціни залежатимуть від кількох факторів.