За особливі заслуги: хто в Україні має право на доплату до пенсії

Для українців, які мають особливі заслуги перед державою, підняли виплати.
За особливі заслуги: хто в Україні має право на доплату до пенсії
Ілюстративне фото / Getty Images

Громадянам України, які мають значні заслуги у сфері державної, громадської діяльності, досягнення в галузі науки, культури, освіти, охорони здоров'я, фізичної культури й спорту тощо, призначається пенсія за особливі заслуги перед державою. Про це повідомили в ГУ Пенсійного фонду України в Луганській області.

Читайте також:

Порядок призначення пенсій за особливі заслуги перед Україною, розміри, у яких призначаються такі пенсії, а також коло осіб, які мають право на їхнє призначення, визначено Законом України від №1767 "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною".

Починаючи з 1 липня 2023 року, такі пенсії встановлюються наступним особам:

  • героям України, особам, нагородженим орденом Героїв Небесної сотні, чотирма й більше орденами України, особам, відзначеним почесним званням України "народний" після 24 серпня 1991 року;
  • ветеранам війни, які нагороджені орденом за особисту мужність (особистий внесок), виявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України після 24 серпня 1991 року;
  • видатним спортсменам - переможцям Олімпійських та Параолімпійських ігор, Всесвітніх ігор глухих, чемпіонам і рекордсменам світу та Європи;
  • космонавтам, які здійснили політ у космос, членам льотно-випробувальних екіпажів літаків;
  • особам, відзначеним почесним званням України "заслужений", державною премією України, нагородженим одним з орденів України;
  • матерям, які народили 5 і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, якщо в разі смерті матері або позбавлення її батьківських прав виховання дітей до зазначеного віку здійснювалося батьком, право на пенсію за особливі заслуги надається батьку;
  • особам, яких відповідно до Закону України "Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті" визнано борцями за незалежність України у ХХ столітті та відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 рр." реабілітовано.

Читайте також:

Пенсія за особливі заслуги встановлюється як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа, у відсотках від розміру прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність, від 23-40%, а борцям за незалежність України у ХХ столітті - у розмірі 4200 гривень.

Якщо особа має право на надбавку з кількох підстав, встановлюється надбавка, що є більшою, у максимальному розмірі.

Читайте також:

Законом №1767 з 01.07.2023 призначення даного виду надбавки скасовано особам, які мають радянські звання та ордени, народним депутатам України, депутатам чотирьох та більше скликань Верховної Ради АР Крим, обласних, районних та міських рад.

Однак пенсія за особливі заслуги, призначена цій категорії осіб до 01.07.2023, продовжує виплачуватися й надалі на встановлених раніше умовах та підлягає перерахунку у зв'язку зі зміною прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Читайте також:

Пенсія за особливі заслуги встановлюється з дня звернення за встановленням пенсії або з дня набуття права на неї, якщо звернення за її встановленням відбулося не пізніше 12 місяців із дня набуття права.

Раніше ми писали, що українські пенсіонери отримують додаткову грошову допомогу від Всесвітньої продовольчої програми ООН (ВПП ООН). З листопада 2023 року розмір виплат буде збільшено.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK