В Україні можуть дозволити мобілізацію осіб із судимістю: що пропонують у Мін'юсті

Мін'юст хоче дозволити засудженим воювати.
В Україні можуть дозволити мобілізацію осіб із судимістю: що пропонують у Мін'юсті
Ілюстративне фото / Getty Images

Наразі в Україні законодавчо заборонено мобілізацію засуджених. Проте Міністерство юстиції напрацювало зміни, завдяки яким люди із судимістю зможуть долучитися до оборони країни. Про це в ефірі "Українського Радіо" заявила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

Читайте також:

Так, чиновниця повідомила, що законодавство забороняє залучати до лав Збройних сил України не лише засуджених, які перебувають у в'язницях, але й тих, хто відбув своє покарання та перебуває на волі.

"Вони живуть серед нас, так само бояться, так само переживають і так само можуть бути корисними, але, на жаль, вони зняті з військового обліку і жодним чином не можуть допомогти армії", - сказала Висоцька.

Читайте також:

За її словами, якщо раніше засуджені за злочини зараз прийдуть до ТЦК, їм відмовлять у мобілізації.

"Їм відмовлять і відмовляють. Перша перепона законодавча, тому ми напрацювали законодавчі зміни та подали їх до комітету. Вони дуже дискусійні, тому що армія має дещо відволікатись на таку категорію людей, як колишні засуджені або теперішні засуджені, якщо вони приєднаються. Але ми вважаємо, що це було б справедливо, по-перше. А по-друге, якщо правильно організувати цей процес, це було б дуже корисно для нас", - розповіла заступниця міністра.

Вона зазначила, що тривають дискусії в профільних комітетах Верховної Ради, але в січні чи лютому вже можуть бути ухвалені нові правила мобілізації.

Читайте також:

"Але не факт, що питання з засудженими вирішиться в цей раз, бо ця дискусія не може зупиняти інші важливі зміни. Можливо, зараз у якомусь обмеженому варіанті прийматимуться зміни, наприклад, щодо засуджених, які вже вийшли кілька років назад із в'язниць або були засуджені за окремі злочини", - вважає Висоцька.

Раніше ми писали, що Верховна Рада України розгляне оновлений законопроєкт про мобілізацію на засіданні 6 лютого.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK