Кабмін розширив можливості призначення допомоги малозабезпеченим: хто може розраховувати

Уряд розширив можливості призначення допомогти малозабезпеченим, щоб ті родини, які опинилися в ризику бідності, могли активніше нею користуватися.
Кабмін розширив можливості призначення допомоги малозабезпеченим: хто може розраховувати
Ілюстративне фото / Getty Images

Внутрішньо переміщені особи та українські мігранти, які повертаються з-за кордону, зможуть отримувати допомогу малозабезпеченим родинам. Про це повідомили в Мінсоцполітики.

Читайте також:

Раніше допомога малозабезпеченим родинам не могла призначатися, якщо в родині є працездатні особи, які не працюють або за них не сплачувався ЄСВ протягом попередніх 3-х місяців перед зверненням по цю допомогу.

"Фактично це унеможливлювало отримання такої допомоги родинами ВПО, які перемістилися і внаслідок переміщення втратили роботу, а також родинами вимушених українських мігрантів, які повертаються з-за кордону після тривалого перебування там", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Відтепер цю ситуацію змінено. Допомога призначатиметься на 6 місяців:

  • для родин, що повернулися в Україну після тривалого (понад 90 днів поспіль) перебування за кордоном, навіть якщо в таких родинах є працездатні непрацюючі особи, які не сплачували ЄСВ;
  • для родин внутрішньо переміщених осіб, які внаслідок переміщення не працювали або не сплачували ЄСВ.

Читайте також:

Водночас виплата допомоги для малозабезпечених поєднується з інструментами стимулювання до працевлаштування. 

Так, якщо в родині ВПО чи мігрантів, які повертаються, є працездатні особи, що не працюють, після призначення допомоги малозабезпеченим вони мають протягом двох місяців після призначення допомоги сприяти своїй економічній самостійності. Тобто або працевлаштуватися, або стати на облік у Державному центрі зайнятості, аби фахівці центру допомогли таким особам знайти роботу чи за потреби пройти перенавчання та перекваліфікацію.

Читайте також:

За інформацією міністерства, допомога малозабезпеченим призначається тим родинам, у яких сукупний розмір доходів не перевищує рівень забезпечення прожиткового мінімуму для сім'ї (для працездатних осіб це 55% прожиткового мінімуму (1665,4 грн)), для дітей - 140% (віком до 6 років - 3588,2 грн, від 6-18 років - 4474,40 грн), для осіб, які втратили працездатність - 100% (2361 грн). 

Таким чином допомога розраховується як різниця між рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім'ї та її середньомісячним сукупним доходом.

Раніше ми писали, що 26 січня Кабінет Міністрів ухвалив постанову про продовження виплат на проживання для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Виплату допомоги всім ВПО, які отримували її до 1 лютого, автоматично буде продовжено до 1 березня (без додаткового звернення).



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK