Чи обов'язково військовозобов'язаним оновлювати свої дані: омбудсмен дав роз'яснення

У всіх військовозобов'язаних є 60 днів, щоб уточнити свою актуальну адресу проживання, контактну інформацію та інші військово-облікові дані.
Чи обов'язково військовозобов'язаним оновлювати свої дані: омбудсмен дав роз'яснення
Ілюстративне фото / facebook.com/OOTCKSP

З 18 травня став чинним Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку". Тепер військовозобов'язані мають оновити свої дані. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Читайте також:

Так, у всіх військовозобов'язаних є 60 днів, щоб уточнити свою актуальну адресу проживання, контактну інформацію та інші військово-облікові дані. Це можна зробити трьома способами: через ТЦК, ЦНАП або мобільний застосунок "Резерв+". 

За словами омбудсмена, дані оновлювати обов'язково. Якщо військовозобов'язаний не зробить цього, людину можуть притягнути до адміністративної відповідальності та накласти штрафи в розмірах: 

  • у мирний час - від 3400 до 5100 гривень;
  • у воєнний час (або повторне порушення) - від 17 000 до 25 500 гривень.

Читайте також:

Крім того, якщо під час мобілізації громадянин не уточнив дані, ТЦК звертається до Національної поліції України та її підрозділів щодо здійснення адміністративного затримання та доставлення цієї людини до ТЦК.

Якщо ж поліція не може здійснити затримання та доставлення громадянина до ТЦК, людині відправлять поштою за місцем реєстрації вимогу про виконання обов'язку військовозобов'язаним - з'явитися в 10-денний строк та оновити свої дані.

Читайте також:

"Якщо ж особа ігнорує вимогу, ТЦК звертається до суду з вимогою тимчасового обмеження такого громадянина в праві керування транспортним засобом на строк до виконання або відкликання такої вимоги. У разі незгоди з судовим рішенням є можливість подати апеляційну скаргу", - додав Лубінець.

Дізнатися більше про те, хто такий Дмитро Лубінець, можна в розділі Досьє.

Раніше ми писали, що в Україні почали діяти оновлені штрафи за порушення військового обліку та мобілізації.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK