Пенсіонери мають 10 днів, щоб звернутися до ПФУ: хто може втратити частину виплати

У ПФУ розповіли, яку інформацію треба повідомити, щоби не втратити частину пенсії.
Пенсіонери мають 10 днів, щоб звернутися до ПФУ: хто може втратити частину виплати
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Український пенсіонер, який працевлаштувався чи звільнився з роботи, має протягом 10 днів повідомити про цей факт Пенсійному фонду. Про це нагадали в ГУ Пенсійного фонду в Закарпатській області.

Читайте також:

Неповідомлення або невчасне повідомлення про працевлаштування (або реєстрацію підприємницької діяльності) призводить до незаконних виплат пенсійних коштів, які підлягають обов'язковому поверненню органам ПФУ.

"Після повідомлення про звільнення з роботи пенсіонери набувають право на надбавки та підвищення, які передбачені тільки для непрацюючих осіб. Приміром, непрацюючим пенсіонерам проводиться перерахунок пенсії у зв'язку з підвищенням розміру прожиткового мінімуму", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Зазначається, що відсутність доходу від підприємницької діяльності не є підставою відносити пенсіонера до непрацюючої особи. До того моменту, поки не буде надано інформацію про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП, особа вважаєтеся працюючим пенсіонером.

Як повідомити ПФУ про зміну статусу "працюючий" або "непрацюючий"

Про дату працевлаштування, звільнення або припинення реєстрації підприємницької діяльності пенсіонери повідомляють органи ПФУ виключно шляхом подання заяви та документів, що засвідчують відповідні відомості.

Читайте також:

Відповідну заяву також можна подати і в режимі онлайн - через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua) або засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (портал "Дія").

Раніше ми писали, що українці, які поховали пенсіонера власним коштом, можуть розраховувати на грошову допомогу. Термін звернення за отриманням цієї допомоги не обмежений у часі.



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK