Імпорт дизеля в Україну у вересні впав на чверть: звідки везуть пальне

Скорочення закупівель за кордоном було очікуваною реакцією ринку, оскільки з 2 вересня почала діяти підвищена ставка акцизу.
Імпорт дизеля в Україну у вересні впав на чверть: звідки везуть пальне
Ілюстративне фото / depositphotos.com

У вересні імпорт дизельного палива в Україну становив 493 тис. тонн, що на 26% менше порівняно із серпнем. Про це свідчать дані Консалтингової групи "А-95", передає enkorr.

Читайте також:

Зазначається, що скорочення закупівель за кордоном було очікуваною реакцією ринку, оскільки з 2 вересня почала діяти підвищена ставка акцизу. Багато компаній протягом серпня накопичило великі запаси продукту.

Падіння обсягів імпорту могло бути ще більшим, якби не нисхідна динаміка цін, що спостерігалася на початку осені. У вересні котирування ULSD у Північно-Західній Європі й Середземномор’ї коливалися в діапазоні $646-713/т CIF, а в серпні дизель торгувався в межах $696-750/т CIF. 

Читайте також:

"Це спонукало деяких імпортерів купувати паливо у вересні, щоб "розбавити" більш дорогі серпневі залишки", - йдеться в повідомленні.

Скорочення постачань у вересні відбулося на всіх напрямках, але якщо закупівлі з півдня зменшилися на 23%, то з західних джерел імпорт упав майже на 30%. 

Експерти повідомили, що у вересні в Україну постачалося дизпальне з 17 країн-виробників. Найбільші обсяги припадають на Грецію: там придбали 97 тис. тонн палива. Друге місце за обсягами посіли США - 74 тис. тонн. Також було імпортовано великі обсяги дизпального виробництва Кувейту (63 тис. тонн), Ізраїлю (49 тис. тонн), Литви (43 тис. тонн) й Польщі (36 тис. тонн).

Читайте також:

За дев'ять місяців обсяги імпорту дизпального в Україну становили 4,83 млн тонн, що на 7% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Раніше ми писали, що у вересні 2024 року кількість імпортерів нафтопродуктів в Україну знизилась до 245 компаній, що на 12% менше порівняно із серпнем. Це найнижчий показник із червня 2022 року.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK