Оплата праці в Україні: На скільки впали зарплати за час повномасштабної війни

Більшість підприємств не в змозі платити зарплату на довоєнному рівні.
Оплата праці в Україні: На скільки впали зарплати за час повномасштабної війни
Иллюстративное фото / depositphotos.com

Після повномасштабного вторгнення РФ на територію України падіння зарплат у приватному секторі в середньому становило від 25% до 50% порівняно з довоєнним часом. Найбільше таких у добувній промисловості та будівництві. Про це йдеться в щомісячному макроекономічному та монетарному огляді, повідомляє пресслужба Національного банку України.

"Більшість підприємств не в змозі виплачувати зарплату на довоєнному рівні", - зазначили в НБУ.

Читайте також:

За даними регулятора, поступово зростає частка підприємств, які зменшили оплату праці на 10-50%, зокрема в енергетиці, секторі послуг, транспорті та торгівлі. При цьому с/г підприємства переважають серед тих, хто не змінив або навіть підвищив зарплату.

За оцінками експертів, у травні зарплати були на 10-60% нижчими за довоєнні (залежно від виду діяльності). Водночас у травні порівняно з квітнем зросли зарплати для водіїв, медиків та фармацевтів, у переробній промисловості та с/г.

Рынок труда в Украине
Рынок труда в Украине / bank.gov.ua

"Дещо краща ситуація в бюджетному секторі - персонал частково відправляли в простій із виплатою 2/3 зарплат", - додали в Нацбанку.

Зазначається, що доходи домогосподарств підтримуються соціальними виплатами, підвищенням пенсій та зростанням грошових виплат військовим.

Раніше ми писали, що під час війни в Україні зростає попит на будівельні професії. Також затребувані працівники комунальних підприємств та водії.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK