Ринок праці оживає повільними темпами: Кому найлегше знайти роботу в Україні

Значно збільшилася кількість вакансій для студентів та спеціалістів, які тільки починають свій кар'єрний шлях.
Ринок праці оживає повільними темпами: Кому найлегше знайти роботу в Україні
Ілюстративне фото / depositphotos.com

У різних регіонах України відновлення ринку праці відбувається неоднаково. В областях, які найбільше страждають від воєнної агресії Росії, знайти роботу вкрай складно. Про це повідомляє експертно-аналітичний центр кадрового порталу grc.ua.

Зазначається, що дефіцит робочих місць пов'язаний, зокрема, з тим, що компанії припинили свою роботу та не мають змоги відновити діяльність.

Читайте також:

Водночас переважна більшість підприємств, які зберегли комерційну діяльність від початку війни, здійснює точковий пошук персоналу на заміну тим, хто звільнився чи тимчасово припинив співпрацю внаслідок мобілізації чи переїзду.

Традиційно затребуваними залишаються спеціалісти сфери ритейл (продавці, касири, адміністратори торгових залів) та менеджери з продажу. Частка вакансій для цих фахівців у липні становить 26,4%, і з квітня кількість пропозицій роботи для них стабільно збільшується.

Читайте також:

Значно збільшилася кількість вакансій для студентів та спеціалістів, які лише починають свій кар’єрний шлях.

Вакансії для студентів у липні витіснили з традиційного другого місця ІТ-сферу. Зниження частки вакансій для ІТ-шників продовжується з травня. Так, наприкінці весни пропозиції для ІТ-спеціалістів становили 13,5% від усіх актуальних, у червні - 12,2%, у липні - 10%.

До десятки професійних сфер, де найбільше пропозицій роботи в липні, входять:

  • транспорт та логістика (6,7% від усіх актуальних вакансій);
  • бухгалтерія та управлінський облік (5,2%);
  • робітничий персонал (4,8%);
  • виробництво та сільське господарство (4,6%);
  • маркетинг, реклама та PR (4,3%);
  • адміністративний персонал (3,4%);
  • банки, інвестиції та лізинг (3,1%).

Читайте також:

При цьому професії, у яких найскладніше знайти роботу, залишаються незмінними від початку війни. Найменше вакансій у державній службі, у страхуванні, в автомобільному бізнесі, у сфері видобутку сировини.

З низькою кількістю пропозицій роботи стикаються також юристи, освітяни, домашній персонал, працівники спортивних клубів та фітнес-тренери, спеціалісти сфери інсталяція та сервіс, а також сфери закупівель. 

Раніше ми писали, що в липні ситуація з заробітними платами в Україні неоднорідна залежно від регіону. Середня зарплата у відкритих вакансіях у всіх областях становить 22 460 грн.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK