Ситуація на ринку праці в Україні: що буде з робочими місцями та зарплатами

Проблема пошуку кваліфікованих кадрів була актуальною й до повномасштабної війни, а мобілізація та значна міграція ще більше ускладнили цей процес
Ситуація на ринку праці в Україні: що буде з робочими місцями та зарплатами
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Національний банк прогнозує подальше зниження безробіття та зростання зарплат в Україні. Попит на кваліфікованих працівників лише збільшуватиметься. Про це повідомила пресслужба регулятора.

Читайте також:

Зазначається, що бізнес активніше шукає нових працівників, ніж рік тому. Кількість вакансій зростає, а деякі компанії, передусім у сфері торгівлі та послуг, навіть очікують розширення штату.

"Однак підприємствам часто не вдається знайти фахівців із необхідними навичками через структурні перекоси на ринку праці", - йдеться в повідомленні.

У НБУ наголосили, що проблема пошуку кваліфікованих кадрів була актуальною й до повномасштабної війни, а мобілізація та значна міграція ще більше ускладнили цей процес. Тож рівень безробіття скорочується повільно.

Читайте також:

Водночас зростання конкуренції за кваліфікованих працівників підштовхує підприємства до поступового підвищення заробітних плат не тільки в номінальному вимірі, а й у реальному, тобто вище рівня інфляції. За оцінками НБУ, у минулому році реальні зарплати в Україні середньому зросли на 3,5%.

При цьому Нацбанк прогнозує подальше зниження безробіття та зростання зарплат. Попит на кваліфікованих працівників лише збільшуватиметься, особливо в разі поліпшення безпекової ситуації наступного року.

Читайте також:

"Відбудова країни потребуватиме нових робочих рук, тому компанії активно конкуруватимуть за робітників, зокрема як за захисників, які повернуться з фронту, так і за вимушених мігрантів. Ця конкуренція й надалі стимулюватиме зростання реальних зарплат", - додала пресслужба. 

Раніше ми писали, що у 2024 році в Україні відновилося право працівників на проведення індексації заробітної плати.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK