У Львові провели аналіз рівня зарплат майже двох тисяч працівників ресторанної сфери. Згідно з даними платформи work.ua, у 85 закладах міста середня заявлена заробітна плата становить близько 24 тисяч гривень. Однак фактичні виплати варіюються - від 13 861 гривні до лише 3 238 гривень, що нижче за рівень мінімальної заробітної плати. Через таку невідповідність, міський бюджет недоотримав щонайменше 6,9 млн грн лише за перший квартал поточного року.
Про це повідомляють Dengi.ua з посиланням на прес-реліз Львівської міської ради (ЛМР).
Зазначається, що ці дані були презентовані директором департаменту економічного розвитку ЛМР Інною Свистун на засіданні виконавчого комітету 3 червня. Метою аналізу є відстеження тенденцій в оплаті праці та підвищення прозорості в галузі.
При цьому Інна Свистун наголосила, що офіційна зарплата працівників мережі McDonald's у Львові становить 35 тисяч гривень. За прозорість і соціальну відповідальність компанія була відзначена міською владою.
Водночас у ресторанах, що входять до холдингу !FEST (включно з "Криївкою", "Львівською копальнею кави", "Правдою", "Гасовою лямпою" та "Ребернею"), середня фактична зарплата працівників складає трохи більше ніж 13 тисяч гривень, у той час як заявлений рівень на work.ua становить 26 тисяч.
У закладах "Атляс", "Кумпель Крафт", "Ресторан Бачевських", "Королівська пивоварня", "Піца Челентано на Ринку" виплати в середньому становлять понад 11 тисяч гривень. У "Світі кави" і "Віденській кав'ярні" - трохи більше ніж 10 тисяч, водночас в оголошеннях вказані суми від 20 до 30 тисяч гривень.
Деякі ресторани виплачують своїм працівникам значно менше мінімальної зарплати. Так, наприклад, у "Гопаку" і "Старгороді" середній рівень зарплати становить близько 6 тисяч гривень, незважаючи на те, що на work.ua вказані 28-35 тисяч. У закладі "Тітонька Софі" зафіксовано одну з найнижчих виплат - трохи більше 3 тисяч гривень.
"Я знаю більшість власників ресторанів і знаю, якими автомобілями вони користуються - це дуже багаті люди. Я не думаю, що для них проблема офіційно платити заробітну плату і платити податки в бюджет міста. Просто вони вважають, що так можна. І виходить, що є працівники певних органів, які на це закривають очі. Чому одні підприємці мають платити, а інші не мають, вони що перебувають в інших умовах? Хіба це чесно під час війни не платити людям гроші і не платити податки? Як може бути зарплата в 3 тисячі гривень? Ми повинні чесно працювати, тому що від наповнення бюджету залежить допомога нашим Збройним силам. Ми щороку понад мільярд гривень спрямовуємо на підтримку армії", - зазначив мер Львова Андрій Садовий.
Повідомляється, що для розв'язання цієї проблеми на засідання виконкому запросили представників ресторанного бізнесу та податкової служби, щоб напрацювати спільні кроки та стимулювати дотримання податкової дисципліни.
Зі свого боку, ресторатор Андрій Дзюбан, власник закладів "Дублін" і "Тітонька Софі", прокоментував ситуацію так:
"Я розумію претензії з приводу заробітної плати, але останніми роками бізнес працює в стані виживання. Є заклади, які можуть дозволити собі платити високі зарплати і великі податки, і їм можна тільки поаплодувати. Але, на жаль, не всі ресторани можуть працювати в такому форматі, адже багато з них були орієнтовані на туристів, на різні святкування. Плюс тотальний виїзд за кордон українців, зменшення купівельної спроможності людей, постійні відключення світла. Усе це змушує заклади оптимізувати свої витрати, щоб не закривати їх. Я особисто закрив три проєкти, тому що ми не стягнули тих витрат, які були", - повідомив Дзюбан.
Раніше Dengi.ua повідомляли про те, що, за словами одного із засновників ресторанного холдингу !FEST Юрія Назарука, понад 50 ресторанів у центрі Львова закриваються або продаються .
Також Dengi.ua писали, що ТОП-10 компаній ресторанного бізнесу, які відкрили найбільше нових закладів в Україні у 2024 році , очолила Pizza Day.


