Україна запровадить секторальні санкції проти фінустанов РФ: Зеленський підписав указ

Указ набуде чинності одночасно з затвердженням секторальних санкцій Верховною Радою.
Україна запровадить секторальні санкції проти фінустанов РФ: Зеленський підписав указ
Президент України Володимир Зеленський / president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішення РНБОУ від 22 лютого 2023 року щодо запровадження секторальних санкцій до всіх фінансових, зокрема банківських, установ РФ. Про це повідомили в Мінекономіки.

Читайте також:

Указ набуде чинності одночасно з затвердженням секторальних санкцій Верховною Радою. Відповідний проєкт постанови поданий на розгляд парламенту головою держави.

За словами першого віцепрем'єр-міністра - міністра економіки Юлії Свириденко, це дуже потужне санкційне рішення, під дію якого підпадають сотні російських банків, десятки тисяч фінансових установ держави-агресора. 

Читайте також:

"Йдеться про зупинення та заборону відносин, зокрема кореспондентських, зупинення виконання фінзобов'язань перед російськими фінустановами, обслуговування платіжних засобів емітованих російськими установами і таке інше. Фактично російський фінансовий сектор припиняє існування для України. Також це рішення - міцна база для подальшої співпраці з нашими партнерами в питаннях посилення та віддзеркалення санкцій", - зазначила вона.

Так, рішення передбачає запровадження санкцій проти:

  • банків, які зареєстровані/мають місцезнаходження в РФ, зокрема і центрального банку держави-агресора;
  • небанківських кредитних організацій;
  • операторів платіжних систем;
  • професійних учасників фондового ринку;
  • страхових компаній;
  • інвестфондів;
  • інших фінустанов, які зареєстровані та надають послуги в Росії.

Читайте також:

Відповідно до Закону України "Про санкції" рішення щодо запровадження секторальних санкцій ухвалюється РНБО, вводиться в дію указом Президента України та затверджується протягом 48 годин із дня видання указу постановою Верховної Ради. Відповідне рішення набуває чинності з моменту ухвалення постанови ВР і є обов'язковим до виконання.

Раніше ми писали, що Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо введення санкцій проти фізичних і юридичних осіб РФ і РБ, причетних до перевезення особового складу та зброї окупаційних військ.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK