Понад 30 млн дол збитків: ексміністру інфраструктури повідомили про підозру

Колишнього міністра інфраструктури підозрюють у заподіянні державі збитків на 30 млн доларів.
Понад 30 млн дол збитків: ексміністру інфраструктури повідомили про підозру
Ілюстративне фото / depositphotos.com

22 лютого 2023 року НАБУ та САП повідомили ексміністру інфраструктури України і його колишньому першому заступнику про підозру в зловживаннях, через які держава зазнала збитків на понад 30 млн дол. США. Про це повідомили в НАБУ.

Читайте також:

За даними слідства, у липні 2015 року тогочасний міністр спільно зі своїм заступником, на той час також головою Тарифної ради Мінінфраструктури, забезпечили ухвалення наказу, за яким корабельний збір із суден у морському порту "Південний" разом із ДП "АМПУ" почали стягувати й приватні компанії (у пропорції 50:50).

Однак за законом стягнення такого збору є виключною прерогативою держпідприємства як користувача акваторії порту, що належить державі.

Як встановило слідство, наказ ухвалили без належного економічного обгрунтування та всупереч зауваженням департаменту економіки та фінансів Мінінфраструктури та ДП "АМПУ". При цьому одним із бенефіціарних власників згаданих приватних компаній виявилася особа, яку НАБУ і САП підозрюють у корупції в ПАТ "ДПЗКУ" і яка перебуває в розшуку та під санкціями РНБО.

Читайте також:

Зазначається, що розслідування зловживань у Мінінфраструктури детективи НАБУ розпочали восени 2019 року, для чого витребували матеріали з СБУ і Нацполіції, коли ті намагалися закрити відповідні провадження.

"Відтоді НАБУ неодноразово зверталося до Кабінету Міністрів, Міністерства юстиції, Міністерства інфраструктури, ДП "АМПУ", аби вони припинили дію незаконної схеми. Однак відомства не прислухались до аргументів Бюро, не скасували протиправний наказ та не подали позови про повернення приватними компаніями безпідставно отриманих сум корабельного збору", - розповіли у відомстві.

Читайте також:

У НАБУ додали, що, за результатами експертизи, лише впродовж 2017-2021 рр. держава недоотримала понад 30 млн дол. США. Проте детективи досліджують наслідки дії схеми й упродовж наступних періодів.

Дії експосадовців кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 КК України. Оскільки місцеперебування експершого заступника не встановлене, про підозру йому повідомили у порядку ст. 135, ст. 278 КПК України.

Раніше ми писали, що слідчі Нацполіції оголосили про підозру посадовцю, який привласнила майно авіаційного держпідприємства майже на 3 млн грн.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK