Як вклади росіян у банках РФ працюють на продовження війни

І чому російська влада все одно не зможе використати гроші громадян на фінансування агресії проти України.
Як вклади росіян у банках РФ працюють на продовження війни
Ілюстративне фото / depositphotos.com

За різними оцінками, за рік повномасштабної війни в Україні з економіки країни-агресора було виведено від 200 до 300 млрд дол. Наприкінці літа 2022 року інвесткомпанія BCS Global Markets (BCS GM) озвучила прогноз, згідно з яким у 2022 році відтік капіталу з РФ становитиме близько 200 млрд дол., що майже втричі більше, ніж за 2021 рік. А в жовтні 2022 року російський уряд спрогнозував нестачу у розмірі 250 млрд дол. І це за офіційними даними. Отже, масштаби виведення коштів значно більші.

При цьому уряд РФ вдає, що все під контролем. Але очевидно: економічна машина Путіна дає збій. Дефіцит бюджету, який у січні становив майже 3 трлн рублів, вилився в те, що бюджетники РФ зіткнулися з масовими затримками зарплат на кшталт «Грошей немає, але ви тримайтесь». І це не дивно. До такої дорогої війни Росія явно не була готова, скільки б російська влада не намагалася переконати весь світ у протилежному.

Втрат більше, ніж доходів

На сьогодні достеменно невідомо, скільки грошей громадяни РФ не можуть вивести з банків через обмеження з боку Центробанку (Банку Росії) і через процедури, що ускладнилися, з відкриття рахунків для росіян в іноземних банках. Зокрема, йдеться про обмеження на зняття готівкової іноземної валюти з рахунків та вкладів фізичних осіб. Ліміт на зняття становить 10 тис. дол. або еквівалент цієї суми в євро. Крім того, громадяни Росії можуть переказувати протягом місяця на будь-які рахунки в зарубіжних банках максимум 1 млн дол., а за системами грошових переказів – не більше 10 тис дол. Для фізосіб-нерезидентів із недружніх країн, що не працюють у Росії, зберігається і зовсім повна заборона на переказ коштів за кордон.

Але навіть за таких умов розкручують спіраль відтоку капіталу з Росії саме пересічні громадяни. За 2022 домогосподарства відправили за межі РФ 24 млрд дол., що в 2,45 рази більше, ніж у 2021 році. Іншими словами, люди ще сподіваються, що вони зможуть врятувати свої особисті накопичення. Тому будь-якими способами намагаються перевести гроші з Росії до країн Західної Європи. 

При цьому прибутки від експорту нафти і газу, які завжди «годували» російський бюджет, із приходом 2023 року почали падати. За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), від експорту цих енергоносіїв РФ у січні 2023 року одержала 18,5 млрд дол., що на 38% менше, ніж у січні 2022 року, до вторгнення в Україну.

Ще одна важлива стаття російського експорту – мінеральні добрива. Незважаючи на те, що у 2022 році доходи РФ від експорту добрив зросли на 70% (головним чином внаслідок зльоту на них цін у світі), все говорить про те, що у 2023 році ситуація зміниться в гірший бік. По-перше, ООН прогнозує, що потенціал вигод, які Росія може отримувати зі збільшених на добриво цін, вичерпаний. По-друге, уряд запровадив експортне мито на мінеральні добрива у розмірі 23,5%. Воно діятиме як мінімум до кінця 2023 року. По суті, це постріл в ногу місцевим виробникам, багато з яких можуть не витримати податкове навантаження, що зросло.

Накопичення громадян – остання надія?

У Росії залишається ще солідний золотовалютний запас. Але з ним також все не дуже гладко. Міжнародні резерви РФ у 2022 році скоротилися на 7,7% до 582 млрд дол. На додаток до цього, через санкції з боку США, Європи та інших країн Росія не зможе використати більше половини цих резервів. По суті це мертвий вантаж. Це, до речі, стосується й золотого запасу на 2298,53 тонни, який зараз практично неможливо монетизувати.

І навіть юанів (їхня частка у ЗВР близько 18%), останньої резервної валюти РФ, надовго не вистачить. У рамках нового бюджетного правила з 7 лютого по 6 березня 2023 р. щоденний обсяг продажу іноземної валюти в РФ досяг еквівалента 8,9 млрд руб. У підсумку з 1 січня до 1 лютого 2023 року запаси юанів знизилися на 2 млрд юанів з 309,72 млрд юанів.

Виходить, остання опора економіки агресора – банківські депозити громадян РФ. За даними ЦБ РФ на 1 січня 2023 їх обсяг становив трохи менше 37 трлн рублів. Причому з цієї суми частка рубльових продуктів у банках досягла рекордних 88%. Валютний портфель роздрібних заощаджень у Росії скорочується і за 2023 частка валютних депозитів у загальному портфелі російських банків знизиться до 9%. Іншими словами, навіть якщо гіпотетично припустити, що влада зважиться на експропріацію грошей населення в явній або прихованій формі, частка коштів у «твердій» валюті в загальному обсязі заощаджень вкрай невелика.

Ситуація настільки патова, що з 2023 року росіян знову зобов'язали платити податок із доходів за депозитами – 13% на сумарний дохід із усіх вкладів понад 75 тисяч рублів. І очевидно, що ця частина бюджету піде не на зарплати бюджетникам, а на ракети та дрони, які полетять у бік України.

Немає грошей – немає війни

Зважаючи на все, бюджет у Росії був справді лише на фантастичний план взяти Київ за три дні. Але коли зійшла пелена з очей, почалися нервові пошуки ресурсів для продовження цього злочину. Після розгрому у війні економіка ворога ще дуже довго не одужає від такого провалу. Якщо це взагалі колись станеться. А про тиранічні війни вони зможуть забути назавжди.

Стимул для росіян виводити депозити з РФ до країн Європи, США та ОАЕ лежить у первісному дизайні санкцій, мета яких – виснажити економіку Росії, щоб у неї не залишилося грошей на війну. Саме з цієї причини ті ж європейські банки за зобов'язаннями США продовжують відкривати карти росіянам, які пройшли всі санкційні та регуляторні перевірки. Мета проста і тривіальна - вимити якомога більший обсяг капіталу з країни-агресора, щоб у Росії більше не залишилося ресурсів та можливостей фінансувати війну.

Автор: Микола Головко.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK