Як зростуть зарплати в Україні у 2023 році - прогноз НБУ

Коли почнуть зростати зарплати українців.
Як зростуть зарплати в Україні у 2023 році - прогноз НБУ
Ілюстративне фото / depositphotos.com

За прогнозом Національного банку, середня номінальна зарплата в Україні в поточному році зросте на 21,9%, а реальна з урахуванням інфляції - на 3,7%. Про це йдеться в "Інфляційному звіті" НБУ за квітень 2023 року.

Читайте також:

"Загалом після падіння в попередньому році у 2023 році очікується відновлення зростання реальних заробітних плат. Їх все ще стримуватиме високоінфляційне середовище, тоді як номінальні зарплати зростатимуть щороку двознаковими темпами", - йдеться у звіті.

Зазначається, що в поточному році цьому сприятимуть подальша адаптація реального сектору до роботи в умовах високих ризиків та досить м'яка фіскальна політика. Надалі основним чинником стане збільшення попиту на робочу силу в умовах прискорення економічного зростання.

Читайте також:

"Після повноцінного відкриття кордонів значній частині бізнесів доведеться конкурувати за робітників, зокрема і з закордонними роботодавцями, що стане вагомим чинником для подальшого зростання заробітних плат. У зв'язку з цим очікується зростання різниці в зарплатах для мобільної та маломобільної робочої сили", - пояснили в НБУ.

За прогнозом регулятора, у 2024 році номінальні зарплати зростуть на 19,2%, реальні - на 5,7%. А у 2025 році номінальні зарплати збільшаться на 12,4%, а реальні - на 4,3%.

Раніше ми писали, що Кабінет Міністрів затвердив порядки надання компенсації роботодавцям частини фактичних видатків, пов'язаних зі сплатою єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за створення нових робочих місць та за прийом на роботу офіційно зареєстрованих безробітних.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK