У Мін'юсті відповіли, коли запрацює міжнародний реєстр збитків від агресії РФ

У створенні Міжнародного реєстру збитків Україна перейшла від політичних декларацій до юридично зобов'язуючих документів.
У Мін'юсті відповіли, коли запрацює міжнародний реєстр збитків від агресії РФ
Дніпро, 2023 / Getty Images

Міжнародний реєстр збитків, завданих Україні озброєною агресією РФ, повинен запрацювати із серпня 2023 року. Про це повідомила заступниця міністра юстиції Ірина Мудра.

Читайте також:

"Ми вже перейшли від політичних декларацій до юридично зобов'язуючих документів. Власне, договір, підписаний у Рейк'явіку, - це документ, який покладає певні обов'язки на країн-підписантів", - сказала вона.

Зазначається, що на сьогодні триває процедура створення органів управління такого договору. Це буде міжнародна організація, у якій працюватимуть:

  • секретаріат, який займатиметься збором інформації щодо доказів завданих збитків;
  • правління, яке верифікуватиме зібрані докази та включати заявки до самого реєстру;
  • конференція учасників сторін, яка складатиметься з усіх учасників договору, призначатиме виконавчого директора та ухвалюватиме правила та процедури роботи Реєстру збитків.

Читайте також:

"Це буде міжнародна спільнота. При цьому Україна відіграватиме в цьому питанні ключову роль. Оскільки виконавчим директором може бути виключно кандидатура, запропонована Україною. Також свою кандидатуру Україна подає до правління цього реєстру, а ще буде представлена в конференції сторін", - розповіла заступниця міністра. 

Вона додала, що Реєстр включатиме заявки всіх постраждалих внаслідок агресії РФ та доказову базу по цих заявках. Наступним кроком має стати створення компенсаційної комісії, яка матиме компетенцію розглядати такі заявки та присуджувати суми відшкодування збитків.

Читайте також:

"Плануємо, щоб на повну Реєстр запрацював із серпня цього року. До цього часу узгодимо всі кроки щодо створення органів управління та фінансування цієї організації", - заявила Мудра.

Раніше ми писали, що, за попередньою оцінкою, вартість зруйнованого через російську агресію майна НАЕК "Енергоатом" уже досягла 32 млрд грн.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK