Чи буде НБУ збирати дані про всі платежі українців - роз'яснення

Національний банк не збиратиме дані про всі платежі фізичних осіб.
Чи буде НБУ збирати дані про всі платежі українців - роз'яснення
Національний банк України / Getty Images

Інформація про те, що Національний банк України збиратиме дані про всі платежі фізичних осіб, не відповідає дійсності. У листі НБУ (№ 25-0005/38228) не йдеться про фізичних осіб. Про це повідомила пресслужба регулятора.

Читайте також:

"Запитувані дані не передбачають збору інформації, персональних даних фізичних осіб", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Нацбанк із метою посилення нагляду з грудня 2022 року на періодичній основі отримує узагальнену інформацію від банків-еквайрів виключно щодо суб'єктів господарської діяльності, надавачів платіжних послуг - юридичних осіб, які користуються послугами банків з електронної комерції.

Читайте також:

НБУ надіслав банкам лист-нагадування №25-0005/38228, мета якого - звернути увагу на необхідність своєчасного та коректного надання інформації згідно з вимогами, визначеними в попередніх листах. 

"Національний банк використовує зазначену інформацію виключно в наглядових цілях з метою посилення контролю за дотриманням банками вимог законодавства України", - пояснили в пресслужбі.

Читайте також:

У банку розповіли, що аналіз такої узагальненої інформації дав змогу НБУ виявити проблематику використання послуг банків, зокрема електронної комерції, з метою обслуговування тіньового ринку, зокрема обслуговування діяльності нелегального грального бізнесу. 

"Національний банк продовжує здійснення перевірок низки банків та небанківських фінансових установ, діяльність яких може містити ознаки порушення законодавства України у сфері протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення та у сфері платіжного законодавства", - додали в НБУ.

Публікація НБУ в Telegram
Публікація НБУ в Telegram

Раніше ми писали, що Національний банк встановив вимоги про розкриття банками інформації про зв'язки клієнтів із державою, яка здійснює збройну агресію проти України.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK