НБУ посилює нагляд за фінансовим ринком - подробиці

Задля підвищення інституційної спроможності регулятора було вирішено реорганізувати Департамент банківського нагляду.
НБУ посилює нагляд за фінансовим ринком - подробиці
Національний банк України / Getty Images

Національний банк України з метою посилення нагляду за фінансовим ринком уносить зміни в організаційну структуру. Про це повідомила пресслужба НБУ.

Читайте також:

Так, задля підвищення інституційної спроможності регулятора було вирішено реорганізувати Департамент банківського нагляду та створити в структурі Нацбанку Департамент інтегрованого нагляду за банками та Відділ моніторингу пов'язаних із банками осіб.

"Такі зміни є черговим кроком до відповідності міжнародним стандартам банківського нагляду (Основних Базельських принципів ефективного банківського нагляду). Вони враховують результати спільної роботи Національного банку та експертів Міжнародного валютного фонду з питань стратегічного планування функцій банківського нагляду", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Таке зобов'язання зафіксовано в Меморандумі про економічну та фінансову політику України з МВФ від 24 березня 2023 року.

Зазначається, що Департамент інтегрованого нагляду за банками не лише продовжить виконувати всі функції Департаменту банківського нагляду, але й виконуватиме окремі функції щодо нагляду за надавачами платіжних послуг.

Читайте також:

Департамент, зокрема, здійснюватиме нагляд за діяльністю надавачів платіжних послуг, контроль за дотриманням пруденційних нормативів надавачами платіжних послуг та ініціюватимуть застосування заходів впливу в разі виявлення порушень.

При цьому Відділ моніторингу пов'язаних із банками осіб виконуватиме функції щодо виявлення під час здійснення банківського нагляду ознак пов’язаності осіб із банками; підготовки пропозицій стосовно визначення осіб пов'язаними з банками для розгляду Комітетом з питань нагляду та регулювання діяльності банків, оверсайту платіжної інфраструктури; здійснення контролю за операціями банків із пов'язаними з банком особами.

Читайте також:

У НБУ додали, що Департамент інтегрованого нагляду за банками та Відділ моніторингу пов'язаних із банками осіб входять до вертикалі підпорядкування "Пруденційний нагляд", загальне керівництво якою здійснює заступник голови Нацбанку Дмитро Олійник. 

Раніше ми писали, що з 21 квітня 2023 року Національний банк України пом'якшує низку адміністративних обмежень з метою зміцнення позитивних тенденцій у готівковому сегменті валютного ринку.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK