Відмова в прийомі старих та пошкоджених доларів: НБУ штрафуватиме банки та обмінники

НБУ запровадив заходи для врегулювання питання обміну зношених банкнот іноземної валюти.
Відмова в прийомі старих та пошкоджених доларів: НБУ штрафуватиме банки та обмінники
Ілюстративне фото / depositphotos.com

З метою врегулювання непорозумінь під час обміну валют та мінімізації впливу людського фактору під час визначення ступеня зношеності іноземної валюти Національний банк України здійснив комплекс заходів, спрямованих на вирішення ситуації. Про це повідомила пресслужба НБУ.

Читайте також:

Так, ухвалені зміни до нормативно-правої бази, якими скасовано перелік ознак незначного зношення банкнот.

"З усіма без винятку банкнотами іноземної валюти, крім значно зношених чи пошкоджених, мають здійснюватися валютно-обмінні операції", - йдеться в повідомленні.

Регулятор заборонив банкам та обмінникам відмовляти клієнтам в обміні іноземної валюти, яка за дизайном і елементами захисту повністю відповідає зразкам та описам іноземних центральних банків і справжність якої підтверджена з використанням відповідного обладнання.

Читайте також:

При цьому з банкнотами, які мають ознаки значного зношення, мають здійснюватися операції інкасо за тарифами банків та небанківських фінансової установ.

Крім того, НБУ заборонив банкам та небанківським установам під час здійснення валютно-обмінних операцій встановлювати обмеження щодо номіналу та року емісії банкнот іноземної валюти, які є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави.

Читайте також:

"Принципова позиція регулятора така: у разі порушення такі дії розцінюватимуться не лише як недотримання регуляторних вимог НБУ, але і як потенційна ознака шахрайської діяльності", - наголошує регулятор.

Нацбанк залежно від рівня правопорушення застосовуватиме заходи впливу, які передбачають максимальний розмір штрафу:

  • до банків - у розмірі до 400 000 гривень і планується його збільшення за суттєві порушення;
  • до небанківських фінансових установ - у розмірі до 5% від розміру власного капіталу установи.

Читайте також:

У разі порушення прав споживача банком чи обмінником споживачеві слід звернутися зі скаргою до керівництва установи. Якщо немає реакції з боку керівництва, слід звернутися до Національного банку, зазначила пресслужба.

Раніше ми писали, що українці продовжують скаржитися на обмінники, які відмовляють у прийомі "зношених" купюр без додаткової комісії.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK