Мінекономіки очікує зростання ВВП до 4% у 2023 році, - Свириденко

У середньостроковій перспективі можна очікувати зростання економіки на рівні 3,5% - у 2024 році, на 6,8% - у 2025 році.
Мінекономіки очікує зростання ВВП до 4% у 2023 році, - Свириденко
Міністр економіки Юлія Свириденко / me.gov.ua

Українська економіка відновлюється більш швидкими темпами, ніж це прогнозували раніше. Зараз усі інституції переглядають свої оцінки зростання ВВП у бік збільшення. Про це заявила перший віцепрем'єр-міністр України - міністр економіки Юлія Свириденко на форумі Ялтинської європейської стратегії YES 2023.

Читайте також:

За її словами, незважаючи на втрату 29,6% ВВП минулого року, вдалося зберегти макрофінансову стабільність, яку забезпечили підтримка наших партнерів і політичні рішення, ухвалені українським урядом. 

"Завдяки цьому у 2023 році споживча інфляція сповільниться до 10,6%, а базова інфляція - до 9%. Це відбувається, незважаючи на руйнування Росією Каховської дамби та повернення до довоєнного рівня оподаткування пального. Ми прогнозуємо, що в найближчі роки рівень інфляції продовжить сповільнюватись. Усі інституції переглядають прогнози росту ВВП у бік збільшення. Ми, Мінекономіки, очікуємо, що зростання в 2023 році буде ближче до 4%. Це більш оптимістичний прогноз, ніж у НБУ, який очікує зростання на рівні 2,9% ВВП", - розповіла Свириденко.

Читайте також:

Він зазначила, що в середньостроковій перспективі можна очікувати зростання економіки на рівні 3,5% - у 2024 році, на 6,8% - у 2025 році. Але, навіть попри такі оцінки, економіка має більший потенціал для відновлення.

За прогнозами Міністерства економіки, рівень безробіття цього року знизиться до 19%, а у 2024-2025 роках - до 16,9% і 14,4% відповідно.

Читайте також:

Крім того, покращено прогнози й щодо основних галузей економіки. Так, урожай зернових та олійних культур буде більшим, ніж торік, експорт очікується не менше 50 млн тонн зернових і олійних культур, а також не менше 10 млн тонн олії та шроту.

Нагадаємо, переважна більшість (69%) українців вважає, що в найближчі 5 років на Україну чекає розвиток. 21% громадян думає, що буде застій.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK