Перехід до гнучкості обмінного курсу: НБУ відповів на головні питання

НБУ відповів на три важливі запитання про режим керованої гнучкості обмінного курсу.
Перехід до гнучкості обмінного курсу: НБУ відповів на головні питання
Національний банк України / Getty Images

З 3 жовтня 2023 року Національний банк України перейшов до режиму керованої гнучкості обмінного курсу, що посилить стійкість валютного ринку та економіки. Про це повідомила пресслужба НБУ.

Читайте також:

Чи відпустив НБУ курс у вільне плавання

"Ні, це не так. НБУ перейшов до керованої гнучкості обмінного курсу. Цей режим відрізняється від того, що діяв до 24 лютого 2022 року, коли НБУ лише згладжував курсові коливання", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що довоєнний режим зараз не підходить, адже на ринку є структурний дефіцит валюти, який за плавання курсу призводив би до постійного послаблення гривні. 

Читайте також:

За керованої гнучкості Нацбанк компенсуватиме цю структурну різницю між попитом та пропозицією валюти. Завдяки цьому курс зможе рухатися в обидва боки: як зростати, так і знижуватися. До того ж регулятор уттєво обмежуватиме рухи курсу, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення.

Що зміниться для населення

Правила встановлення готівкового карткового курсу залишаться без змін. Саме в цих сегментах ринку купує та продає валюту населення. 

У пресслужбі нагадали, що вже майже півтора року курс на готівковому ринку та карткові курси банків не є фіксованими. За цей час вони як зростали, так і знижувалися. 

Читайте також:

Зусилля НБУ й надалі спрямовуються на мінімізацію різниці між готівковим та офіційним курсом. 

Навіщо переходити до керованої гнучкості курсу

Як пояснили в НБУ, український та світовий досвід свідчить, що тривала фіксація обмінного курсу призводить до виникнення дисбалансів та викликає значні проблеми в майбутньому. Це може не тільки послабити економіку та фінансову систему зараз, а й ускладнити відновлення ділової активності на етапі відбудови України.  

Читайте також:

"Багаторічне утримання курсу на одному рівні зазвичай закінчується однаково. Йдеться про накопичення валютних дисбалансів, вичерпання міжнародних резервів, вимушену глибоку девальвацію та значний економічний спад", - додав регулятор.

До того ж довготривала фіксація курсу створює оманливе відчуття його стабільності. Чим довше НБУ утримував би цей режим, тим важче було б із нього виходити.

Читайте також:

Щоб уникнути всіх цих негативних наслідків, Національний банк поступово, створивши всі необхідні передумови, збільшує гнучкість курсу та переходить до режиму керованої гнучкості.  Незмінним пріоритетом НБУ залишатиметься збереження курсової стійкості.

Раніше ми писали, що з 16 вересня Національний банк України пом'якшив ряд валютних обмежень.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK