Шахрайство в Україні: НБУ назвав найпопулярніші способи обману

Найчастіше злочинці ошукують молодь у віці 18-24 років та людей старше 65 років.
Шахрайство в Україні: НБУ назвав найпопулярніші способи обману
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Кожен дев'ятий опитаний (11%) українець ставав жертвою шахраїв із початку повномасштабного вторгнення. Про це свідчать дані опитування, що провів Національний банк і компанія "Опендатабот".

Читайте також:

Зазначається, що опитування пройшли понад 112,9 тис. осіб.

"Користуючись ситуацією та складним становищем громадян, злочинці адаптували шахрайські схеми під сьогодення та ошукували людей, прикидаючись банками чи обіцяючи фінансову допомогу від держави, міжнародних та благодійних організацій", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

За результатами опитування, найчастіше злочинці ошукують молодь у віці 18-24 років (14% опитаних) та людей старше 65 років (11,5%). Майже третина жертв шахраїв втратили від їхніх дій близько 500 гривень, ще чверть опитаних втратила понад 5000 гривень.  

Більшість шахрайських випадків сталося під час купівлі чи продажу товарів в інтернеті - 52,7%. Друге за популярністю місце посідає таке шахрайство як фішингові посилання - 18,6%. Далі в списку поширених шахрайських схем злам акаунтів у соцмережах (12%) та виманювання інформації телефоном (10,2%).

Читайте також:

"Характерно, що більшість випадків, коли громадяни втрачають свої кошти, виникають через розголошення ними даних своєї платіжної картки, одноразових паролів для підтвердження операцій, даних для входу до інтернет-банкінгу. Половина від загальної суми збитків від шахрайства з платіжними картками відбулася через соціальну інженерію. Їх можна було б уникнути, пам'ятаючи та дотримуючись правил безпечного використання платіжних карток", - прокоментував директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Андрій Поддєрьогін.

Раніше ми писали, що у 2023 році в Україні було відкрито майже 60 тисяч кримінальних проваджень за шахрайство (стаття 190 ККУ), що найбільше за останні роки.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK