Як зміняться ставки за банківськими кредитними продуктами до кінця 2023 року: відповідь експертки

На думку експертки, з другої половини грудня настане найбільш слушна пора для потенційних клієнтів оформити максимально вигідний для них кредит.
Як зміняться ставки за банківськими кредитними продуктами до кінця 2023 року: відповідь експертки
Ілюстративне фото / depositphotos.com

В Україні до кінця грудня 2023 року спостерігатиметься зниження ставок за всіма банківськими кредитними продуктами. Залежно від першого внеску, терміну позики та виду кредиту зниження складе від 3% до 5%. Про це повідомила перша заступниця голови правління Глобус Банку Олена Дмітрієва.

Читайте також:

За її словами, суттєве зниження облікової ставки з 20% до 16% та очікувана її груднева корекція ще на 1-2 в.п. - до 14-15% - є потужним поштовхом до зниження ставок за кредитами та розвитку партнерських програм банків з виробниками, постачальниками тих чи інших товарів.

Як стверджує фахівчиня, залучені під кредитні програми кошти стали більш "дешевими", а відтак дають змогу комерційним банкам більш активно розвивати різні напрями кредитування, насамперед іпотеку, автокредитування, споживче кредитування та кредитування бізнесу.

Читайте також:

Дмітрієва нагадала, що вже відбулося зниження іпотечних ставок на придбання житла на первинному ринку відразу на 3%, ставок за автокредитами на 2-3%, ставок за споживчими кредитами на 2-3% та на 3% знизилися ставки за кредитами для придбання основних засобів ведення бізнесу.

Крім зниження ставок, як зазначила експертка, створені сприятливі умови для розвитку партнерських програм із ритейлерами, постачальниками, виробниками тих чи інших товарів, продукції та спільних програм між банками та девелоперами для придбання житла на первинному ринку. 

Читайте також:

На її думку, у грудні будуть сформовані основні умови кредитних програм на перший квартал 2024 року. І залежно від виду позики загальне зростання кількості виданих банківських кредитів із січня по березень 2024 року порівняно з аналогічним періодом поточного року може зрости щонайменше на 15-20%. 

Дмітрієва зауважила, що в перспективі 1,5-2 місяців залежно від виду кредиту, термінів його погашення тощо кредитні ставки можуть скоротитися ще на 1-2%.

Читайте також:

Фахівчиня також дала 5 порад позичальникам, які найближчим часом планують отримати банківський кредит:

  1. Бажано поцікавитися, які партнерські програми діють між банком та постачальником, продавцем необхідного товару. Партнерські програми передбачають низку переваг для покупця, як, наприклад, зниження комісії за оформлення кредиту чи можливість оформлення розтермінування на вигідних для позичальника умовах.
  2. Оптимальний перший внесок на придбання житла, автомобіля чи побутових речей становить від 10% до 30% від вартості (чим більший перший внесок, тим менше кредитне навантаження на позичальника).
  3. У випадку оформлення іпотечного кредиту на придбання житла на первинному ринку за умовами партнерських програм позичальник отримує додаткову гарантію надійності девелопера та може розраховувати на більш вигідні кредитні ставки.
  4. Бажано поцікавитися про розмір комісій та прихованих платежів (у надійних банках він не повинен перевищувати 2-3% від суми позики).
  5. Варто звернути увагу, чи є ставка за кредитом фіксованою, а не плаваючою, що може в майбутньому ускладнити своєчасне погашення позики.

Читайте також:

"Економічний поступ попри війну стимулюватиме розвиток банківського кредитування: комерційні банки формують оптимальні кредитні умови за всіма видами позик... Саме тому найближчим часом зростання кількості позичальників буде вагомим: з другої половини грудня настане найбільш слушна пора для потенційних клієнтів оформити максимально вигідний для них кредит", - підсумувала експертка.

Раніше ми писали, що внутрішньо переміщені особи (ВПО) можуть придбати житло за програмою пільгового іпотечного кредитування "єОселя".



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK