На рівні 16%: Нацбанк різко зменшив облікову ставку

Національний банк ухвалив рішення знову знизити облікову ставку.
На рівні 16%: Нацбанк різко зменшив облікову ставку
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Правління Національного банку України ухвалило рішення з 27 жовтня 2023 року встановити облікову ставку на рівні 16% і водночас зберегти процентні ставки за своїми операціями з банками. Про це повідомили в НБУ.

Читайте також:

"Зміна облікової ставки відбувається в межах модернізації операційного дизайну монетарної політики - переходу до системи "нижньої межі", - йдеться в повідомленні.

За такого дизайну облікова ставка визначатиме ставку за депозитними сертифікатами (ДС) овернайт (16%), а ставки за іншими операціями НБУ з банками вибудовуватимуться вгору від облікової:

  • за тримісячними ДС вони становитимуть "облікова ставка + 4 в.п." (20%);
  • за кредитами рефінансування - "облікова ставка + 6 в.п." (22%).

Отже, фактично рівні ставок за операціями Нацбанку з банками залишаться незмінними, зазначили в НБУ.

bank.gov.ua

Навіщо потрібна модернізація операційного дизайну

Читайте також:

Як розповіли в Нацбанку, модернізація операційного дизайну монетарної політики посилить сигнальну роль облікової ставки в умовах структурного профіциту ліквідності. Такі зміни, зокрема, дадуть змогу НБУ утримувати короткострокові гривневі міжбанківські ставки близько до облікової ставки. Як результат, збільшиться спроможність НБУ впливати на очікування економічних агентів та мотиви їхньої економічної поведінки.

Утримання незмінними ставок за операціями НБУ з банками наразі узгоджується з необхідністю збереження привабливості гривневих інструментів. Простішими словами: з можливістю населення захистити свої заощадження від інфляції (яка, за прогнозом НБУ, наступного року прискориться до 9,8%), зберігаючи їх у гривневих інструментах: депозитах та ОВДП. 

Читайте також:

"Це зі свого боку важливо для зменшення тиску на валютному ринку та на ціни, а отже, для забезпечення помірної інфляції та курсової стійкості на прогнозному горизонті. Крім того, це необхідно для успішної адаптації учасників ринку до керованої гнучкості курсу", - пояснив регулятор.

За відсутності ознак погіршення балансу ризиків, а також успішної адаптації учасників ринку до нового валютного режиму НБУ бачить можливість додаткового зниження облікової ставки на найближчому засіданні. 

Читайте також:

Водночас очікувана траєкторія інфляції та плани щодо подальших кроків з валютної лібералізації обмежують простір для пом'якшення процентної політики в 2024 році. Повернення до циклу зниження облікової ставки у 2024 році стане можливим лише за умови суттєвого зниження ризиків для курсової стійкості та інфляційної динаміки.

Раніше ми писали, що правління Національного банку України вирішило знизити облікову ставку з 22% до 20% з 15 вересня 2023 року.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK