Що впливатиме на курси валют у 2024 році: думка банкіра

Банкір розповів, якою буде ситуація на валютному ринку 2024 року.
Що впливатиме на курси валют у 2024 році: думка банкіра
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Протягом 2023 року Національному банку України вдалося не лише приборкати будь-які ажіотажні спалахи попиту на валюту, а й розробити та впровадити ефективну стратегію до подальшої лібералізації валютного ринку, яка відповідає 4-річній програмі співпраці з Міжнародним валютним фондом. Про це повідомив заступник голови Ради директорів Конфедерації будівельників України, голова правління "Глобус Банку" Сергій Мамедов.

Читайте також:

Банкір розповів про ситуацію на валютному ринку та фактори, що впливатимуть на курси валют у 2024 році.

Серед основних здобутків НБУ експерт виділив такі:

  • запровадження "конвертаційних депозитів", які в потрібний час не лише залучили великий обсяг гривневої готівки, а й на 30% знизили попит на готівковому ринку; 
  • скасування фіксованого курсу валют та створення умов для вільного курсоутворення на міжбанку;
  • поступове скасування всіх валютних обмежень для фінансових установ та поступове "зближення" банківського та курсу обмінних пунктів у єдиний курс на готівковому ринку;
  • запровадження режиму "керованої гнучкості" на міжбанку разом з ефективною тактикою своєчасних валютних інтервенцій для досягнення рівноваги між попитом і пропозицією;
  • суттєве скорочення різниці між курсами міжбанку та готівкового ринку. 

Читайте також:

Мамедов вважає, що у 2024 році Нацбанк реалізовуватиме зважену та ефективну політику, спрямовану на відповідність валютних курсів об'єктивним економічним обставинам.

"Наразі на міжбанківському ринку, хоч із певними обмовками, діє вільне курсоутворення. Тобто курс регулюються головним економічним чинником - співвідношенням попиту та пропозиції. А створення підґрунтя до "єдиного" курсу на готівковому ринку та скорочення різниці між безготівковим та готівковим курсами свідчить про те, що валютний ринок знаходиться на шляху до повної лібералізації", - зазначив банкір.

Читайте також:

На його думку, саме вільне курсоутворення може стати найважливішим чинником для більш активного розвитку економіки країни.

Нагадаємо, за прогнозом Dragon Capital, у 2024 році середній курс долара в Україні очікується на рівні 37,3, а до кінця 2024 року - 39 грн/дол.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK