Зеленський підписав законопроєкт про гуманітарну допомогу: що зміниться

Закон містить низку важливих норм, які врегульовують питання ввезення та обліку гуманітарної допомоги.
Зеленський підписав законопроєкт про гуманітарну допомогу: що зміниться
Президент України Володимир Зеленський / t.me/V_Zelenskiy_official

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою законопроєкт №9111 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги. Про це повідомили в Міністерстві соціальної політики.

Читайте також:

Зазначається, що закон містить низку важливих норм, які врегульовують питання ввезення та обліку гуманітарної допомоги. 

Як пояснили в міністерстві, насамперед законодавчо закріплюється спрощення процедури ввезення, обліку та розподілу гумдопомоги. 

Також на рівні закону запроваджується необхідність використання електронної системи обліку гуманітарної допомоги.

Читайте також:

"Мінсоцполітики запустили таку платформу - Автоматизовану систему реєстрації гуманітарної допомоги - з 1 грудня. За цей час завдяки системі до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги було внесено 3053 отримувачів, загалом у Реєстрі вже понад 4,5 тис. юридичних осіб, які можуть офіційно завозити гуманітарну допомогу до України", - йдеться в повідомленні.

Крім того, розширюється перелік отримувачів гуманітарної допомоги. Раніше це могли бути зареєстровані в Україні благодійні фонди та громадські організації з визначеними напрямками статутної діяльності. 

Читайте також:

Тепер до переліку додаються іноземні благодійні організації, представництва яких акредитовані в Україні. Також отримувачами можуть бути неприбуткові державні та комунальні установи, органи місцевого самоврядування, надавачі соціальних послуг. 

До того ж врегульовується питання визнання товарів гуманітарною допомогою. Так, придбані благодійними організаціями за кордоном товари, які при ввезені в Україну задекларовані як гуманітарна допомога, мають бути безоплатно роздані набувачам протягом 90 днів із дати перетину митного кордону. У такому разі товари будуть визнані гуманітарною допомогою.

Читайте також:

Серед важливих норм також можливість передавати транспортні засоби військовим як фізичним особам (набувачам) у якості гуманітарної допомоги.

Раніше ми писали, що з 1 грудня 2023 року запрацює новий цифровий механізм для ввезення гуманітарної допомоги в Україну.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK