Як громадяни оцінюють економічну ситуацію в Україні - опитування

У грудні 2023 року оцінки економічної ситуації в Україні погіршилися.
Як громадяни оцінюють економічну ситуацію в Україні - опитування
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Громадяни України досить скептично оцінюють економічну ситуацію в країні. Рівень добробуту власної сім'ї, як правило, ними оцінюється краще. Про це свідчать результати опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" спільно з Центром Разумкова з 8 до 15 грудня 2023 року.

Читайте також:

У травні 2021 року 60% опитаних оцінювали економічну ситуацію як "дуже погану" або "досить погану" (і лише 5% - як "добру" або "дуже добру", а 32% - як "не погану і не добру"). 

"У вересні-жовтні 2022 року, тобто через сім місяців після початку війни, зросла частка громадян, які оцінювали її як "дуже погану" або "досить погану" (до 64,5%). Ці оцінки покращилися у лютому-березні 2023 року, коли було зафіксоване зниження негативних оцінок навіть порівняно з "довоєнним" періодом: тоді оцінювали економічну ситуацію в країні як "дуже погану" або "досить погану" 55% (4% - як "добру" або "дуже добру", 37% - як "не погану і не добру")", - йдеться в дослідженні.

Читайте також:

За даними опитування, проведеного в грудні 2023 року, ці оцінки погіршилися (відповідно 66,5%,  3% і 27%) і зараз на статистично значущому рівні не відрізняються від тих, які спостерігалися у вересні-жовтні 2022 року.

Водночас рівень добробуту власної родини, як правило, українці оцінюють краще за економічну ситуацію в країні.

Читайте також:

У травні 2021 року лише 36% оцінювали його як "дуже" або "досить" поганий, 48% - як "не поганий і не добрий", 14% - як "добрий" або "дуже добрий"). У вересні-жовтні 2022 року дещо зросла частка громадян, які оцінювали його як "дуже" або "досить" поганий (до 39%), частка тих, хто вважав його "добрим" або "дуже добрим", знизилася до 10%.

За даними опитування, проведеного в лютому-березні 2023 року, оцінка добробуту родини дещо покращилася й стала близькою до показників, які були зафіксовані в травні 2021 року: 35% оцінювали його як "дуже" або "досить" поганий, 50% - як "не поганий і не добрий", 12% - як "добрий" або "дуже добрий".

Читайте також:

Проте, відтоді оцінки рівня добробуту власної родини дещо погіршилися (відповідно 37%,  51% і 10,5%) і статистично значуще не відрізняються від тих, які спостерігалися у вересні-жовтні 2022 року.

Раніше ми писали, що в перемогу України у війні проти російського агресора вірить більшість українців. Сумніваються лише 5% опитаних.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK