У НБУ пояснили уповільнення інфляції в Україні: що з цінами

У лютому інфляція сповільнювалася швидше за прогноз.
У НБУ пояснили уповільнення інфляції в Україні: що з цінами
Ілюстративне фото / Getty Images

У лютому 2024 року споживча інфляція в Україні в річному вимірі сповільнилася до 4,3% з 4,7% у січні. У місячному вимірі ціни зросли на 0,3%. Про повідомляє Національний банк, посилаючись на дані Державної служби статистики.

Читайте також:

Фактичні темпи зростання цін були нижчими за траєкторію прогнозу Національного банку, опублікованого в Інфляційному звіті за січень 2024 року. 

Зазначається, що дешевшали сирі продукти, нижчими темпами зростали ціни на паливо, алкогольні напої та тютюнові вироби. 

"У лютому інфляція сповільнювалася швидше за прогноз. Така динаміка зумовлювалася збільшенням пропозиції окремих продуктів харчування, вторинними ефектами від значних врожаїв, контрольованою ситуацією на валютному ринку та подальшою дією мораторію на підвищення тарифів на послуги ЖКГ", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Водночас базова інфляція знижувалася повільніше за прогноз (до 4,5%). Це, зокрема, зумовлено ефектами блокади західних кордонів, що спричинили подорожчання окремих продуктів харчування й непродовольчих товарів. Також на ціни тиснуло поступове підвищення заробітних плат в умовах дефіциту кадрів на ринку праці, пояснили в НБУ.

Раніше ми писали, що в Україні за рік, з лютого 2023 року по лютий 2024 року, ЖКП загалом подорожчали на 12,7%. Підвищення торкнулося майже всіх послуг.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK