Україна та Фінляндія уклали безпекову угоду: що передбачає

Угода чітко засвідчує підтримку майбутнього членства України в ЄС і НАТО з боку Фінляндії.
Україна та Фінляндія уклали безпекову угоду: що передбачає
Александр Стубб та Володимир Зеленський / president.gov.ua

У середу, 3 квітня, президент України Володимир Зеленський і президент Фінляндії Александр Стубб підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку. Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Читайте також:

"Цим документом Фінляндія формалізувала готовність і надалі підтримувати Україну в боротьбі проти російської агресії, зобов'язалася надавати довгострокову військову та фінансову допомогу, а також поглиблювати співпрацю з нашою країною в політичній, фінансовій, гуманітарній сферах та в напрямі реформ", - йдеться в повідомленні.

Фінляндія допомагатиме Україні відбудовувати енергетичний сектор, оцінювати екологічні збитки, посилювати захист кордону та критичної інфраструктури, а також здійснюватиме лікування українських військових. Крім того, документ містить потужні блоки щодо санкцій, відшкодування збитків і притягнення агресора до відповідальності.

Читайте також:

Угода також чітко засвідчує підтримку майбутнього членства України в ЄС і НАТО з боку Фінляндії.

Водночас Зеленський подякував Стуббу за новий, 23-й пакет допомоги нашій країні на суму 188 млн євро. Отже, загальна сума підтримки, яку надала Фінляндія з початку повномасштабної агресії, наблизилася до 2 млрд євро.

Читайте також:

"Я вдячний за гарантії продовження військової та фінансової підтримки нашої держави Фінляндією. Уже станом на зараз ми отримали 400 мільйонів євро військової допомоги за 2024 рік. І ця сума суттєво зросте до кінця цього року завдяки ще щонайменше двом пакетам допомоги", - зазначив президент України.

Окрім того, Фінляндія готує чотирирічний план підтримки України. Бюджет на розвиток і відбудову становить 290 млн євро.

Читайте також:

Угода чинна протягом 10 років і посилює підтримку та захист України на шляху до членства в НАТО і ЄС.

Раніше ми писали, що 1 березня в Харкові президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Нідерландами.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK