НБУ опустив облікову ставку до 13%: чим зумовлено таке рішення

Облікову ставку знижено до 13% з 14 червня 2024 року.
НБУ опустив облікову ставку до 13%: чим зумовлено таке рішення
Національний банк України / flickr.com

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 13,5% до 13% з 14 червня 2024 року. Про це повідомила пресслужба регулятора.

Читайте також:

"Ураховуючи все ще стримані показники інфляції, триваюче поліпшення інфляційних очікувань та баланс ризиків для подальшої інфляційної динаміки, Національний банк продовжує цикл пом’якшення процентної політики, щоб підтримати відновлення економіки", - йдеться в повідомленні

Як розповіли в НБУ, упродовж останніх місяців гривневі інструменти для заощаджень залишалися затребуваними, попри поступове зниження номінальних ставок. Дохідність ОВДП та гривневих депозитів і надалі забезпечує захист заощаджень від інфляційного знецінення, тож попит на них зберігається.

Читайте також:

Приріст гривневих коштів населення на банківських депозитах строком від 3 місяців є стабільним і надалі перевищує приріст як коротких гривневих, так і строкових валютних вкладів. Триває й зростання вкладень громадян у гривневі ОВДП. 

"Це дало змогу НБУ продовжити зниження облікової ставки відповідно до квітневого макропрогнозу. Такий крок узгоджується зі збереженням захисту гривневих заощаджень від інфляції та водночас сприятиме подальшому пожвавленню кредитування, що важливо для відновлення економіки", - пояснив регулятор.

Читайте також:

Базовий сценарій квітневого макропрогнозу передбачав зниження облікової ставки до 13% у поточному році, однак НБУ готовий адаптувати монетарну політику в разі змін балансу ризиків для інфляції та валютного ринку, додали в Нацбанку.

Раніше ми писали, що правління Національного банку України вирішило знизити облікову ставку до 13,5% з 26 квітня 2024 року.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK