Зростання економіки України сповільнилося: як змінився ВВП за пів року

Основним чинником сповільнення темпів росту економіки стали відключення електроенергії через її дефіцит.
Зростання економіки України сповільнилося: як змінився ВВП за пів року
Ілюстративне фото / Getty Images

У червні 2024 року ВВП України зріс на 1,1% [±1%] порівняно з червнем 2023 року. У підсумку за перше півріччя зростання ВВП оцінюється на рівні 4,1% [±1%] порівняно з таким же періодом минулого року. Про це свідчать дані Міністерства економіки.

Читайте також:

Зазначається, що основним чинником сповільнення темпів росту економіки стали відключення електроенергії через її дефіцит. Але, попри негативні чинники, економічне відновлення продовжується.

"Завдяки високому рівню адаптивності до складних умов і досвіду реагування на такі виклики українська економіка продовжила зростання. Серед факторів, які цьому сприяли, також є високі темпи експорту продукції гірничо-металургійного комплексу та ранній початок збору врожаю озимих культур. До позитивних чинників, які впливали на економічне зростання, можна віднести і стабільну роботу Українського морського коридору та можливості окремих підприємств забезпечувати собі стабільний доступ до електроенергії завдяки прямому імпорту", - розповіла міністр економіки Юлія Свириденко.

Читайте також:

За її словами, динаміка зростання економіки в першому півріччі 2024 року на рівні 4,1% наразі відповідає оновленому урядовому прогнозу, згідно з яким зростання реального ВВП за підсумками 2024 року очікується на рівні 3,5%.

Наразі ключовими нерозв'язаними проблемами лишаються високі безпекові ризики, а також наслідки руйнування енергетичної інфраструктури. Відновлення енергетики потребуватиме часу і ресурсів, що, за прогнозами, може стримувати темпи відновлення виробничої активності. 

Читайте також:

Також негативними чинниками для економіки залишаються логістичні проблеми та складна ситуація на ринку праці.

Нагадаємо, за словами члена Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ніни Южаніної, дефолту не буде навіть якщо Україні не вдасться домовитися з приватними кредиторами, які вимагають повернення тіла кредиту (20 млрд гривень).



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK