Економіка України продовжує відновлюватися: у травні ВВП зріс на 3,7%

Збільшення інтенсивності бойових дій, обстріли інфраструктурних об'єктів та дефіцит електроенергії стримували зростання економіки в травні цього року.
Економіка України продовжує відновлюватися: у травні ВВП зріс на 3,7%
Ілюстративне фото / Getty Images

Попри сповільнення зростання, економіка України продовжує відновлюватися. У травні 2024 року ВВП зросло на 3,7% [±1%] порівняно з травнем 2023 року. Про це повідомляє Мінекономіки.

Читайте також:

У підсумку за січень-травень 2024 року зростання ВВП оцінюється на рівні 4,3% [±1%] порівняно з таким самим періодом минулого року.

"Збільшення інтенсивності бойових дій, обстріли інфраструктурних об'єктів та дефіцит електроенергії - усе це, на жаль, стримувало зростання економіки в травні цього року.  Проте бізнес впорався з цими викликами завдяки високому рівню адаптивності", - розповіла міністр економіки Юлія Свириденко.

Читайте також:

За її словами, зростання ВВП продовжилось завдяки високим темпам експорту в умовах стабільної роботи Українського морського коридору, а також завдяки високому попиту на будівельні послуги, який підтримується фінансуванням відновлення інфраструктури.

Позитивні тенденції спостерігались у транспортній галузі, промисловості, будівництві, сільському господарстві та внутрішній торгівлі. Водночас серед негативних факторів є значний дефіцит кваліфікованих кадрів, а також системні намагання Росії знищити енергетичну інфраструктуру України.

Міністр зауважила, що ключовими не розв'язаними проблемами залишаються високі безпекові ризики, а також руйнування енергетичної інфраструктури.  

Читайте також:

"Відновлення енергетики потребуватиме часу і ресурсів, що, за прогнозами, може стримувати темпи відновлення виробничої активності. Також негативними чинниками для економіки залишаються логістичні проблеми та складна ситуація на ринку праці через високу міграцію", - додала Свириденко.

Раніше ми писали, що правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 13,5 до 13% з 14 червня 2024 року.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK