У НБУ пояснили, чи можуть бути "зайві" міжнародні резерви під час війни

Міжнародні резерви - це "подушка безпеки" для макрофінансової стійкості країни.
У НБУ пояснили, чи можуть бути "зайві" міжнародні резерви під час війни
Ілюстративне фото / depositphotos.com

В умовах високої невизначеності та шокових умов функціонування економіки, спричинених війною, надто багато міжнародних резервів не буває. Про це повідомили в Національному банку України.

Читайте також:

Як пояснив регулятор, міжнародні резерви - це "подушка безпеки" для макрофінансової стійкості країни. Центральні банки їх накопичують, щоб:

  • захистити економіку від зовнішніх шоків в умовах фінансових криз, коливань цін на світових товарних ринках тощо;
  • утримувати стабільність на валютному ринку, що є особливо важливим для країн із відкритою економікою;
  • забезпечувати валютну ліквідність банківської системи в разі кризової ситуації;
  • підвищувати довіру інвесторів до економічної стабільності країни, що зазвичай сприяє зниженню вартості залучень на міжнародних ринках капіталу. 

Читайте також:

Зазначається, що завдяки міжнародній фінансовій допомозі Україна наразі має достатній рівень резервів, якщо дивитися на традиційні метрики. Наприклад, станом на кінець червня резерви перевищували 100% мінімально необхідний рівень за композитним критерієм МВФ (адекватним вважається показник у межах 100-150%). 

"Але чи означає це, що НБУ має занадто багато резервів та може сміливо пом'якшувати монетарну політику без ризиків для макрофінансової стабільності, як дехто може подумати? На жаль, ні, адже в умовах війн важливість такого буфера як достатні міжнародні резерві важко переоцінити", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Економіка під час війни стикається з ризиком рецесії та раптового відпливу капіталу, водночас імовірність раптових шоків, переважно негативних, суттєво зростає.

Джерела припливу валюти в країну суттєво звужуються, одночасно висока невизначеність призводить до погіршення девальваційних очікувань економічних агентів. 

У НБУ наголосили, що за таких умов здебільшого від реакції та дій центробанку залежить, чи вдасться мінімізувати негативні ефекти, зупинити дестабілізацію фінансової системи та економіки. Швидкість реакції багато в чому залежить саме від достатності міжнародних резервів.

Читайте також:

"Отже, в умовах високої невизначеності та шокових умов функціонування економіки, спричинених війною, "зайвих" резервів не буває. Поготів обсяги міжнародної допомоги згідно з прогнозом НБУ поступово скорочуватимуться, а частина цих надходжень ще не є підтвердженою", - додали в Нацбанку.

Раніше ми писали, що станом на 1 серпня 2024 року міжнародні резерви України становили 37,2 млрд дол. США. У липні вони знизилися на 1,8%.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK