Українську пам'ятну монету визнали найкращою на міжнародному конкурсі: НБУ повідомив деталі

Українська пам'ятна монета "Сміливість бути. UA" стала найкращою монетою про сучасну подію.
Українську пам'ятну монету визнали найкращою на міжнародному конкурсі: НБУ повідомив деталі
Українська пам'ятна монета "Сміливість бути. UA" / bank.gov.ua

Срібна пам'ятна монета "Сміливість бути. UA" здобула перемогу в номінації "Найкраща монета про сучасну подію" та ввійшла до 10 найкращих монет світу за підсумками престижного міжнародного монетного конкурсу "Монета року". Про це повідомила пресслужба Національного банку.

Читайте також:

Міжнародний конкурс "Монета року" щорічно проводить авторитетне нумізматичне видання World Coin News за підтримки The Journal of East Asian Numismatics. Цього року конкурс відбувся в 41-ий раз.

Міжнародні експерти визначали переможців серед майже 600 монет із 42 країн світу, випущених у 2023 році.

Читайте також:

На першому етапі конкурсу було обрано 100 найкращих монет (по 10 монет у кожній з 10 номінацій), до числа яких потрапили три українські пам’ятні монети:

  • "Сміливість бути. UA" (срібло, номінал 10 гривень) - у номінації "Найкраща монета про сучасну подію";
  • "Країна супергероїв. Дякуємо енергетикам" (нейзильбер, номінал 5 гривень) - у номінації "Найхудожніша монета";
  • "Дружба та братство - найбільше багатство" (україно-польський набір із двох срібних монет номіналом 10 гривень та 10 злотих) - у номінації "Найбільш надихаюча монета".

Про пам'ятну монету "Сміливість бути. UA"

Читайте також:

Пам'ятна монета "Сміливість бути. UA" присвячена сміливості української нації та продовжує серію "Безсмертна моя Україно".

На аверсі монети зображено стилізовану композицію, що символізує Україну. Образ нашої Батьківщини втілено в символі тризуба, що перебуває "на вістрі" часу, сучасних трендів, суспільних процесів, уваги світу та творення нової світової історії. На абсолютно дзеркальному тлі розміщено лезо меча; угорі - малий Державний Герб України.

Читайте також:

На її реверсі міститься композиція, що відображає феномен сміливості та героїчного спротиву українського народу. У центрі зображено золотисту зірку, що засяяла новою надією (символічна паралель - Вифлеємська зоря), яка завдяки неймовірній відвазі та рішучості українців зруйнувала непорушний ідеологічний (міфічний) "камінь-бетон" непереможності російської армії.

Раніше ми писали, що Національний банк України представив нові пам'ятні монети "Сміливість бути. UA", присвячені сміливості української нації. Вони введені в обіг до 32-ї річниці незалежності України.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK