Нацбанк розпочав перевірку мікрокредититних компаній, що належать громадянам РФ

Їх визнали фірмами із небездоганною діловою репутацією після резонансного журналістського розслідування.
Нацбанк розпочав перевірку мікрокредититних компаній, що належать громадянам РФ
ілюстративне фото / bank.gov.ua

Нацбанк визнав небездоганною ділову репутацію мікрокредитних компаній "Просто Позика" та "Тайм Кредит" та їх власників, які, як встановили журналісти "Схем", є громадянами Росії. Таке рішення ухвалив регулятор у зв'язку з тим, що власники мікрокредитних організацій – подружжя Андрій та Наталія Манучарова надали недостовірну інформацію про те, що не мають громадянства та податкового резидентства РФ.

Про це повідомляє «Радіо свобода» з посиланням на коментар голови НБУ Андрія Пишного журналістам проекту «Схеми».

Зазначається, що глава Нацбанку повідомив, що рішення регулятора – «проміжний етап», і наразі триває перевірка всіх небанківських фінансових компаній щодо наявності будь-яких зв'язків із країною-агресором.

Читайте також:

«Вказані особи надали Національному банку недостовірну інформацію про те, що у них немає громадянства та податкового резидентства Російської Федерації, що є ознакою небездоганної ділової репутації як власників суттєвої участі, так і самих фінансових компаній», – йдеться у рішенні Комітету з нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг за 22 серпня.

Андрій Пишний також зазначив, що регулятор отримав підтвердження "наявності у зазначених фізичних осіб громадянства та податкового резидентства РФ, у тому числі підтвердження від державних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями".

«НБУ проводить системну роботу, реалізуючи концепцію нульової толерантності до будь-якої присутності російського впливу – як на рівні суттєвої участі, так і на рівні обмеження та контролю за можливими бізнесовими зв'язками», – прокоментував Пишний.

Він також подякував журналістам «Схем» за розслідування і додав: «Наразі НБУ використовує інформацію, що міститься у файлах таких компаній, але ми уважно стежимо за інформаційним середовищем, тому що, як бачите, іноді анкетні дані не відповідають реальному стану справ. Дуже яскравий приклад – ці компанії з вашого розслідування. Тому було ухвалено рішення про небездоганну репутацію».

Водночас повідомляється, що у рішенні Комітету також йдеться, що «Національний банк здійснить подальші дії щодо ТОВ «Тайм Кредит» та ТОВ «Просто Позика», пов'язаних із визнанням ділової репутації фінансових компаній та їх власників небездоганною».

«Це – проміжний етап. Далі це буде основою подальших наглядових дій. Я про них зараз не можу говорити, це буде колегіальне рішення. Але ми дуже мотивовані тією інформацією, яку отримали і в результаті вашої роботи, і нашої взаємодії із правоохоронними органами», – додав голова Нацбанку.

Читайте також:

Видання зазначає, що згідно з процедурою фінальним рішенням Комітету Нацбанку може стати анулювання ліцензій на діяльність цих мікрокредитних компаній. Як говорилося раніше у розслідуванні «Схем», навесні цього року регулятор продовжив ліцензії для провадження діяльності «Просто Позика» та «Тайм Кредит» з необмеженим терміном дії.

Крім того, як пише видання, глава НБУ повідомив, що зараз триває перевірка всіх небанківських фінансових організацій на наявність російського впливу чи зв'язків із країною-агресором.

«Зараз НБУ має побудову процесу, який дозволить охопити весь масив компаній для проведення поглибленої оцінки. Це непроста справа з огляду на те, що цих компаній тисячі. Це робота з правоохоронними органами та аналіз інформаційного середовища. Будь-яка інформація має бути для НБУ червоним прапорцем та сигнальною ракетою, щоб поринути в аналіз», – наголосив Андрій Пишний.

Раніше ми писали про те, що, згідно з розслідуванням журналістів «Схем», власники компаній, які вганяють у борги українців, «Просто Позика» та «Тайм Кредит» Андрій та Наталія Манучарова є громадянами РФ, а їхній син – депутат-«єдинорос» – живе в Криму та активно підтримує російську агресію в Україні.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK