"Шаг" замість "копійки": НБУ ініціює зміну назви розмінної монети

На території України від часів Гетьманщини й до доби Української Революції 1917-1921 років використовувалася дрібна монета "шаг".
"Шаг" замість "копійки": НБУ ініціює зміну назви розмінної монети
Ілюстративне фото / Getty Images

Для відновлення історичної справедливості, сприяння дерусифікації та відродженню національних традицій у грошовому обігу України Національний банк ініціює зміну назви розмінних монет із "копійка" на "шаг". Про це повідомила пресслужба регулятора.

Читайте також:

Як пояснили в НБУ, на території України від часів Гетьманщини й до доби Української Революції 1917-1921 років використовувалася дрібна монета "шаг".

"Дослідивши історію грошового обігу України, ми дійшли беззаперечного висновку, що така назва для розмінної монети як "копійка" фактично є символом московської окупації. Ми маємо своє, питомо українське слово для визначення дрібних монет - це слово "шаг", - наголосив голова НБУ Андрій Пишний.

Читайте також:

Чому потрібна зміна назви монет:

  1. Відродження назви "шаг" поверне українським монетам власну ідентичність.
  2. Грошовий обіг України очиститься від російського впливу.
  3. Зміна назви монет сприятиме дерусифікації та деколонізації.
  4. Влучний час для відновлення національних традицій у грошовому обігу.

Читайте також:

Національний банк розробив пропозиції щодо необхідних законодавчих змін. Зокрема, пропонується встановити, що:

  • співвідношення між "копійкою" та "шагом" дорівнюватиме 1:1;
  • Національний банк розроблятиме дизайн та визначатиме порядок введення в обіг "шагів", а також порядок і строки вилучення з обігу "копійок".

Розроблені законопроєкти Національний банк направить для розгляду та схвалення до Верховної Ради України. У разі ухвалення Верховною Радою відповідних законів Національний банк зможе перейти до практичного втілення ініціативи - карбування та введення в обіг українських розмінних монет, номінованих у шагах.

Читайте також:

Натомість Нацбанк не планує спеціально вилучати з грошового обігу монети, номіновані в копійках, та обмінювати їх на шаги. Монети "копійка" та "шаг" перебуватимуть в обігу паралельно. Громадянам не потрібно буде вживати додаткових заходів для обміну копійок на шаги.

Раніше ми писали, що 30 серпня в приміщенні Верховної Ради України відбулася презентація нової пам'ятної монети "Парламентаризм". Вона присвячена Верховній Раді.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK