НБУ планує запровадити новий тип фінансової установи: що це та як працюватиме

На українському фінансовому ринку з'явиться новий тип банківської установи - банк фінансової інклюзії.
НБУ планує запровадити новий тип фінансової установи: що це та як працюватиме
Ілюстративне фото / depositphotos.com

На українському фінансовому ринку з'явиться новий тип банківської установи - банк фінансової інклюзії (БФІ). У разі ухвалення Верховною Радою законопроєкту №12044 Національний банк дозволить акціонерним товариствам отримувати обмежену банківську ліцензію. Про це повідомила пресслужба регулятора.

Читайте також:

"Це дасть змогу вирішити питання доступу населення та малого бізнесу до фінансових послуг у віддалених, малонаселених територіях, у зонах, наближених до військових дій, та на звільнених територіях", - йдеться в повідомленні.

Як пояснили в НБУ, обмежена банківська ліцензія дає можливість великим роздрібним та поштовим компаніям, які мають компетенцію обслуговування великої кількісті клієнтів та відділень, створити окрему юридичну особу - банк фінансової інклюзії, щоб, використовуючи наявну інфраструктуру, надавати фінансові послуги населенню та дрібному бізнесу.

Читайте також:

Зазначається, що БФІ збільшать можливість отримання клієнтами якісних та безпечних фінансових послуг. Як наслідок, це матиме позитивний ефект для соціально-економічного розвитку регіону та країни в цілому.

За словами голови Нацбанку Андрія Пишного, повномасштабне вторгнення спричинило зменшення мережі банківських відділень та банкоматів. За 2022 рік загалом закрилися 1349 відділень, водночас навантаження на існуючі відділення збільшилось.

Читайте також:

"Банк фінансової інклюзії дасть змогу нашим громадянам отримати доступ до основних фінансових продуктів, таких як зняття готівки, валютообмінні операції, платежі, заощадження та кредити по всій країні", - додав Пишний.

Раніше ми писали, що АТ "Укрпошта" спільно з Національним банком та депутатами розробили законопроєкт про розвиток фінансової інклюзії в Україні, що дозволить надавати фінансові послуги, зокрема у відділеннях поштового оператора.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK