НБУ відмовився від фіксованого курсу рік тому: як це позначилося на валютному ринку

За словами голови НБУ, вдалося мінімізувати різницю між офіційним та готівковим курсами.
НБУ відмовився від фіксованого курсу рік тому: як це позначилося на валютному ринку
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Рік тому, 3 жовтня 2023 року, Національний банк України відмовився від режиму фіксованого обмінного курсу на користь керованої гнучкості. Як на це відреагував валютний ринок, розповів голова НБУ Андрій Пишний.

Читайте також:

Як пояснили в НБУ, за такого режиму курс постійно коливається в обидва боки, а Нацбанк згладжує різкі коливання, як це було до повномасштабного вторгнення. Проте є ключова відмінність: НБУ також покриває той чистий попит на валюту, який об'єктивно присутній на ринку як наслідок повномасштабної війни. 

За словами Пишного, за рік ринок адаптувався, а населення та бізнес поступово звикають до курсових коливань і вже не так активно на них реагують.   

При цьому вдалося мінімізувати різницю між офіційним та готівковим курсами. Зараз вона стабільно не перевищує 1%. Натомість раніше в окремі періоди сягала 25%. 

Читайте також:

Водночас знизилися коливання курсу на готівковому ринку (де купує та продає валюту населення). Глибина валютного ринку зросла, зокрема обсяг операцій банків без участі НБУ збільшився втричі.

"Унаслідок перехід до керованої гнучкості обмінного курсу дав змогу економіці та валютному ринку стати стійкішими до внутрішніх та зовнішніх шоків", - зазначив голова НБУ.

Ситуація на валютному ринку протягом року залишалася контрольованою, що допомогло НБУ зберегти інфляцію на помірному рівні. 

Читайте також:

"Те, що курс зараз рухається в різні боки як на відносно коротких, так і на триваліших часових проміжках, реагуючи на ринкові зміни, є вагомим приводом менше турбуватися про різкі зміни в майбутньому", - додав Пишний.

Раніше ми писали, що Національний банк України представив план переходу до одного, щоденного, кошика валют для встановлення офіційного курсу.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK